Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Strømbrudd gir prishopp

Sist oppdatert:
Kraftprisene over hele Norden øker som følge av det omfattende strømbruddet i Sverige og Danmark forrige uke. Flere kraftverk er fortsatt stengt.

Det omfattende strømbruddet i Sverige og Danmark tirsdag 23. september har ført til at prisene nå stiger på den nordiske kraftbørsen. Spotprisen har steget jevnt og trutt gjennom hele uka, til tross for at det har kommet rikelig med nedbør.

Resultatet kan bli dyrere strøm også for norske husholdninger.

Stanset produksjonen

Informasjonssjef Hartvig Munthe-Kaas i Nord Pool bekrefter overfor NTB at ettervirkningene av strømbruddet er en av årsakene til dette.

- Det var to svenske kjernekraftenheter som falt ut under strømbruddet, nemlig Oskarshamn I og Ringhals II. Statens kjernekraftinspeksjon i Sverige har foreløpig ikke godkjent revisjonene og reparasjonene av Oskarshamn-anlegget. Anlegget har derfor ikke fått tillatelse til å starte igjen, sier Munthe-Kaas.

Produksjonsbortfallet utgjør 600 MW per dag falt bort, og det er så mye at det virker inn på prisene i en periode med økende etterspørsel, sier Munthe-Kaas.

Kan drøye

Det er usikkert når Oskarshamn-anlegget kan startes igjen. Sydkraft Energy Trading i Sverige oppgir selv at det kan ta inntil ti dager.

Til gjengjeld regner markedet at prisoppgangen kun er midlertidig. Prisforventningene for vintermånedene ligger knapt høyere enn prisene som registreres på Nord Pool i disse dager.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!