Rekordhøye strømpriser og debatt om tiltak for å hjelpe sårbare forbrukere har preget nyhetsbildet denne uken. Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) sier til NTB at det ikke er noen kraftkrise eller strømforsyningskrise, men at hun er bekymret for de høye strømprisene.

Persen sier at det er flere grunner til det høye prisnivået på strøm: Høye priser på kull og gass i Europa, høye CO2-priser, at det er vindstille og lite vann i magasinene.

Investor Øystein Stray Spetalen mener politikerne kan skylde på seg selv for at strømprisene er så høye. Norge er koblet til det europeiske energimarkedet gjennom 17 utenlandskabler - som Spetalen allerede i 2014 advarte mot at ville gi høyere priser for forbrukerne.

– Dette er en nasjonal katastrofe for Norge, sier Spetalen til Klassekampen.

Les mer: Prisene er klare: Så dyr blir nettleien for nesten én million nordmenn

Tar til orde for ny skatt

Spetalen sier til Klassekampen at enkel matematikk tilsier at strømprisene øker i Norge med utenlandskablene. Han skryter av norske politikeres forvaltning av oljeressursene og vannkraften, men mener politikerne har sviktet i forvaltningen av kraften.

– Vi har dessverre fått inn en kunnskapsløs gjeng. De som har sittet i regjering de siste ti årene har glemt det viktigste, nettopp forvaltningen av kraften vår, sier Spetalen til Klassekampen.

Han mener to grep kan løse situasjonen:

  • En skatt på 78 prosent på all kraft som eksporteres til utlandet
  • Norge må melde seg ut av Acer, som er EU-byrået for samarbeid mellom energiregulatorer.

Han mener tilknytningen til EU fratar Norge selvstyre, og han mener unionen er grunnleggende antidemokratisk.

Les mer: SV krever kontantstøtte for å hjelpe folk med strømregningen

Tror på kostbare tider for strømforbrukere ved oljestopp

Under et lengre intervju med Gunnar Stavrum og Nettavisen før valget i september, advarte Spetalen mot konsekvensene av en brå slutt på norsk oljeproduksjon.

Han mener strømprisene ville skutt i været med lavere gasseksport fordi norsk eksport dekker deler av Europas energibehov. Energiprisene ville eksplodert og det norske skattenivået ville gått betraktelig opp for å opprettholde velferdssamfunnet, sa Spetalen til Nettavisen.

Se klippet her:

Les mer: Staten håver inn på strømsjokket: - Sinnssyk situasjon