*Nettavisen* Økonomi.

Strømprisen er blitt 17 ganger dyrere på én måned

Strømkabler

Det går mot kaldere tider, og det er ikke lenger fare for flom. Det gjør at strømprisen nå stiger kraftig.

... men prisen i Norge skulle egentlig vært mye, mye høyere.

02.09.20 21:14

Gjennom store deler av sommeren har strømprisene vært uvanlig lave. I enkeltperioder har strømmen faktisk vært negativt priset.

Les også: Historisk lave priser: Fikk penger for å bruke strøm

Norske vannkraftverk har jobbet på høygir for å gjøre plass til rekordmye snøsmelting. Derfor har de produsert masse strøm, selv om prisene har vært lave.

Samtidig har det kommet til stadig mer vindkraftproduksjon inn i nettet, og koronaen har fått ned forbruket.

Reklame: Nå kan du binde strømmen til en utrolig lav pris

Stappfulle vannmagasiner

De store mengdene smeltevann har gitt enorme utslag i vannstanden gjennom sommeren: I løpet av sommeren viser tall fra NVE at vannstanden i norske kraftmagasiner har gått fra nær historisk lavt nivå, til nesten historisk høyt nivå.

Klikk på bildet for å forstørre. I løpet av sommeren har fyllingsgraden i norske vannkraftmagasiner gått fra et nær historisk lavt nivå i starten av mai, til nær et historisk høyt nivå i august. Årsaken til den store endringen er unormalt mye snøsmelting som på kort tid har fylt opp magasinene.

I løpet av sommeren har fyllingsgraden i norske vannkraftmagasiner gått fra et nær historisk lavt nivå i starten av mai, til nær et historisk høyt nivå i august. Foto: (NVE)

Strømprisene stiger kraftig

Trass fulle vannmagasiner: De historisk lave strømprisene ligger nå bak oss.

Snøsmeltingen er over, og dermed må ikke vannkraftprodusentene gjøre plass til mer vann ved å produsere mer strøm enn ønskelig. Samtidig er temperaturen på vei ned, noe som betyr at panelovner i de tusen hjem igjen begynner å trekke strøm.

Tall fra strømbørsen Nordpool viser at strømprisene har omtrent 17-doblet seg på Østlandet siden begynnelsen av august. Prisen har gått fra rundt 1 øre til rundt18 øre per kWh - før man legger på merverdiavgift og andre avgifter.

Klikk på bildet for å forstørre. Strømprisen har i løpet av den siste månedene økt fra ca 1 til 18 øre på Østlandet. Begrenset eksportkapasitet gjør at prisen i Sverige ligger vesentlig høyere.

Strømprisen har i løpet av den siste månedene økt fra ca 1 til 18 øre på Østlandet. Begrenset eksportkapasitet gjør at prisen i Sverige ligger vesentlig høyere.

Likevel svært billig i Norge

Prisene hadde vært enda høyere om det ikke hadde blitt gjennomført betydelig med vedlikehold på strømnettet, som gjør at kraften for tiden flyter dårlig mellom Norge og resten av det europeiske kraftmarkedet.

Torsdag er det ventet over 2,5 ganger dyrere strøm over svenskegrensen.

Klikk på bildet for å forstørre. Begrensninger i overføringskapasiteten mellom såkalte prissoner, gjør at Norge slipper unna med mye billigere strøm enn våre naboland.

Begrensninger i overføringskapasiteten mellom såkalte prissoner, gjør at Norge slipper unna med mye billigere strøm enn våre naboland.

Les også: Gladnyhet for husholdningene - unngår nettleiesjokk

Reklame: Nå kan du binde strømmen til en utrolig lav pris

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.