Gå til sidens hovedinnhold

Strømprisen er blitt 17 ganger dyrere på én måned

... men prisen i Norge skulle egentlig vært mye, mye høyere.

Gjennom store deler av sommeren har strømprisene vært uvanlig lave. I enkeltperioder har strømmen faktisk vært negativt priset.

Les også: Historisk lave priser: Fikk penger for å bruke strøm

Norske vannkraftverk har jobbet på høygir for å gjøre plass til rekordmye snøsmelting. Derfor har de produsert masse strøm, selv om prisene har vært lave.

Samtidig har det kommet til stadig mer vindkraftproduksjon inn i nettet, og koronaen har fått ned forbruket.

Reklame: Nå kan du binde strømmen til en utrolig lav pris

Stappfulle vannmagasiner

De store mengdene smeltevann har gitt enorme utslag i vannstanden gjennom sommeren: I løpet av sommeren viser tall fra NVE at vannstanden i norske kraftmagasiner har gått fra nær historisk lavt nivå, til nesten historisk høyt nivå.

Strømprisene stiger kraftig

Trass fulle vannmagasiner: De historisk lave strømprisene ligger nå bak oss.

Snøsmeltingen er over, og dermed må ikke vannkraftprodusentene gjøre plass til mer vann ved å produsere mer strøm enn ønskelig. Samtidig er temperaturen på vei ned, noe som betyr at panelovner i de tusen hjem igjen begynner å trekke strøm.

Tall fra strømbørsen Nordpool viser at strømprisene har omtrent 17-doblet seg på Østlandet siden begynnelsen av august. Prisen har gått fra rundt 1 øre til rundt18 øre per kWh - før man legger på merverdiavgift og andre avgifter.

Likevel svært billig i Norge

Prisene hadde vært enda høyere om det ikke hadde blitt gjennomført betydelig med vedlikehold på strømnettet, som gjør at kraften for tiden flyter dårlig mellom Norge og resten av det europeiske kraftmarkedet.

Torsdag er det ventet over 2,5 ganger dyrere strøm over svenskegrensen.

Les også: Gladnyhet for husholdningene - unngår nettleiesjokk

Reklame: Nå kan du binde strømmen til en utrolig lav pris

Kommentarer til denne saken