Svingningene i både gasspriser og fremtidsutsiktene på strømpriser er enorme for tiden. De gode og dårlige nyhetene kommer på løpende bånd.

Men etter at Sverige meldte om tre måneders uventet nedetid på Ringhals 4-reaktoren, var det kanskje ekstra stor spenning rundt torsdagens strømpriser.

Les også: Stans i svensk kjernekraftverk kan føre til kraftig prishopp på strøm

Faller litt

Strømbørsen Nordpool melder for andre dag på rad at prisene holder seg lavere i England enn normalen den siste tiden, og at Norge dermed igjen vil importere for nær full kapasitet gjennom hele døgnet.

Prisen i Sør-Norge holder seg på likt nivå, og snittprisen blir 7,08 kroner, ned fra 7,36 onsdag. Det blir svingninger i prisen gjennom dagen på godt over 2 kroner.

Selv om det er en nedgang, er det likevel bare tre dager i historien hvor prisen har vært høyere.

Strømprisen i dag og i morgen:

Prisene faller stort sett marginalt i hele Europa, noe som i stor grad henger sammen med at prisen på gass har falt ytterligere tre prosent sammenlignet med i går.

Mindre eksport

Trass lite vann i magasinene, foregår det fortsatt noe strømeksport til både Danmark og Tyskland torsdag, men nivåene er på langt lavere nivåer enn vi har sett de siste ukene.

Samtidig importeres det forholdsvis store mengder fra England.

  • 4,4 GWh sendes til Tyskland
  • 0,5 GWh sendes til Danmark
  • 25,5 GWh importeres fra England

Det betyr at det samlet er en betydelig netto import via de tre operative undersjøiske strømkablene til Europa.

Bitte-bitte litt mer vann i magasinene

Onsdag ettermiddag publiserte NVE nye tall for magasinfyllingen til norske kraftmagasiner. Den viser at det søndag kveld var 0,2 prosentpoeng mer vann i magasinene enn uken før.

I det viktigste kraftområdet i Sørvest-Norge økte vannstaden med 0,3 prosentpoeng, og krabbet dermed så vidt over det historiske minimum for første gang siden slutten av mai.

Normalt fyller det seg likevel opp mer enn dette, og avstanden til normalnivå økte dermed. Det er nå 9,88 TWh mindre strøm lagret i magasiner i landsdelen enn normalt for årstiden.