Det er fortsatt gassprisene som langt på vei styrer strømprisene i Norge. Etter fallende priser over noe tid, er det nå en høy nervøsitet i gassmarkedene, med priser som går mye opp og ned.

Samtidig renner det inn med både positive og negative nyheter. Tyskland har blant annet bestemt seg for å drive to av sine tre siste kjernekraftverk gjennom vinteren - dog bare som en backup.

Norsk Hydro stenger ned deler av sin produksjon, og vil heller selge egen kraft på markedet. Det gir økt tilgang. Det er også på kort sikt mer uregulerbar vannkraftproduksjon i Norge etter til dels store nedbørsmengder.

Samtidig melder Montel News at fremtidskontraktene på strøm stiger i Norden etter nye værprognoser som tilsier mindre nedbør enn normalt. NVE la også onsdag frem nye tall som viste mindre vann i magasinene i Sør-Norge.

Les også: Forrige ukes regn har ikke hjulpet: Mindre vann i norske magasiner

Slik påvirker det strømprisen

Strømbørsen Nordpool melder nå at strømprisen i Sør-Norge torsadg vil koste 12,5 prosent mer enn i dag. Dermed er prisen opp hele 35 prosent siden mandag.

Gjennomsnittsprisen i Sør-Norge blir 4,33 kroner per kWh. Prisvariasjonene gjennom døgnet er små.

Strømprisen i dag og i morgen:

Prisene i Midt-Norge kryper også markert oppover, med en snittpris på 1,10 kroner, ender den solid over strømstøtte-satsen.

Prisene er forøvrig enda høyere på kontinentet.

Svak norsk krone gjør strøm dyrere

Det er verdt å merke seg at strømprisen i Norge for tiden ikke bare presses opp av markedet, men også av det faktum at strøm handles i euro. Den har blitt 8,5 prosent dyrere på bare én måned etter at kronen har svekket seg kraftig den siste tiden.

Én euro koster for øyeblikket 10,44 kroner, mens den i slutten av august var ned mot 9,62 kroner.

Import og eksport

Fordi prisene rundt oss varierer kraftig, blir det også en salig blanding av import og eksport fra Sør-Norge.

  • England: 5,2 GWH netto import
  • Tyskland: 16,7 GWh eksport
  • Danmark: 22,9 GWh eksport
  • Sverige (SE3): 12 GWh import