*Nettavisen* Økonomi.

Strømprisen ned 20 prosent

Store nedbørsmengder sender nå strømprisen kraftig nedover. Bare det siste døgnet har prisen falt med 20 prosent.

18.08.03 10:17

Den såkalte systemprisen på den fellesnordiske kraftbørsen Nord Pool formelig raser etter at nedbøren satt inn for fullt i midt-Norge.

Store vannmengder har ført til at kraftmarkedet har fattet nytt håp for ressurssituasjonen foran vinteren.

Ned 11 øre

Prisene på kraftbørsen pleier å trekke ned mot helgen, men sjelden i så stort monn som nå. Systemprisen endte fredag på 22,9 øre per kilowattime, mot 28,5 øre torsdag. Fra onsdag har prisen rast med over 11 øre per kilowattime.

Det kraftige prishoppet som har blitt registrert de to første ukene i august er dermed reversert. Samtidig som prisene har steget kraftig på Nord Pool, har også flere leverandører plusset på i prisene. Enkelte har økt prisene med opp mot 40 prosent den siste uken.

Radikalt værskifte

– Det er klart at når været har skiftet så radikalt som det har gjort, og med flomdannelser i Midt-Norge, så faller prisene. Det gir uregulert tilsig og det blir satt i produksjon umiddelbart, sier direktør for Nord Pool Spot, Jørn Limann, til TV 2 Nettavisen.

Fyllingsgraden i den norske vannmagasinene har ligget langt under normalverdiene gjennom hele året. Sist uke sank fyllingsgraden for første gang på 16 uker.

Varmen slipper taket

Ut over store nedbørsmengder kan mindre forbruk av strøm rundt i Europa ha spillt inn på prisdannelsen.

– Varmen har gitt seg litt i Europa, pluss at det har begynt å bli fart på vindkraften fra Danmark som også bidrar, sier Limann.

Energibedriftenes Landsforening påpeker at Norge nå i tillegg importerer rimeligere kraft enn tidligere i uken.

– På kort sikt ser det ut for at basisproduksjonen er så høy i kraftverkene på kontinentet at vi i helga får kraft til lavere priser, sier rådgiver i Energibedriftenes Landsforening, Ole Haugen, til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.