*Nettavisen* Økonomi.

Strømprisen ned 38 prosent!

Foto: (Hafslund)

Har ikke vært billigere på flere år.

19.09.11 21:27

Årets sommer har vært en av historiens våteste, og flere steder har himmelens sluser vært vid åpne den siste tiden. Dette medfører at kraftmagasinene har blitt fylt kraftig opp, sammenlignet med samme periode i fjor.

- Vi har i dag en normal hydrologisk balanse i Skandinavia ( sum magasinfylling, tilsig, snø) og vi befinner oss fremdeles inne i en våt trend. Situasjonen i år sammenlignet med fjoråret er mye bedre hydrologisk sett. Vi vil anta cirka 20 TWh bedre ressurssituasjon, sa Jan Ingvald Jansrud, markedssjef hos Gudbrandsdal Energi, nylig til NA24.

Dundrer i bakken
Det medfører at strømprisen også har dundret i bakken på kraftbørsen Nord Pool.

Lørdag 10. september er systemprisen satt til 24,19 øre per kilowattime, noe som er hele 31 prosent lavere enn ved starten av måneden.

3226032

Prisene på den nordiske kraftbørsen settes hver dag for dagen etter. Prisene varierer fra time til time, og er et resultat av tilgang på kraft og etterspørsel. Det er altså markedet selv som avgjør hva som blir prisen på strøm. Når etterspørselen øker samtidig som tilgangen er redusert, stiger prisene - og vice versa.

Kan bli billigere i år
De foregående to vintrene har strømprisene nådd nye rekorder i Norge.

- De to siste vintrene vært svært så kalde og tørre, blant de kaldeste og tørreste vintrene fra år 1900 og fram til i dag, med derav høye strømpriser, ifølge Jansrud.

Det er det ikke sikkert at de vil gjøre i år.

- Ressurssituasjonen i strømmarkedet god, vi er inne i en våt trend, og vi har forventinger til relativt lave strømpriser framover. Vi har derfor større tro på at vi i år kan sende ut regninger til folk flest med lavere beløp enn de opplevde i fjor, opplyser Jansrud.

Les mer her: Strømprisen opp 25 prosent

3226029

Sparer tusenlapper
Strøm er den viktigste energikilden i norske husholdninger, og står for tre fjerdedeler av det totale stasjonære energiforbruket, eller cirka16.200 kilowattimer, ifølge Statistiske sentralbyrås undersøkelse om energiforbruk per husholdning i 2006.

Dersom dette legges til grunn vil et snittfall i strømprisen på årsbasis spare norske husholdninger slik:

* Fall på 1 øre tilsvarer 162 kroner.
* Fall på 5 øre tilsvarer 810 kroner
* Fall på 10 øre tilsvarer 1.620 kroner
* Fall på 20 øre tilsvarer 3.240 kroner

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.