Gassprisene er tilbake på de verste ekstremnivåene i desember som følge av krigen i Ukraina. Og fordi gass er en viktig strømkilde i Europa, er det med på å presse opp strømprisene.

Les også: Ukraina-opptrapping sender oljeprisen i været - Equinor bryter magisk grense

I Europa har utslagene vært til dels svært store, men også i Norge har det gjort seg utslag: I løpet av en drøy uke er strømprisen i Sør-Norge økt med over 50 prosent, fra et nivå like under én krone.

Prishopp for femte dagen på rad

Torsdag øker gjennomsnittsprisen i Sør-Norge med nye 10 øre, og havner på 159 øre pluss avgifter. Legger man til moms blir det to kroner.

Strøm handles på strømbørsen i euro, og en noe styrket norsk krone de siste ukene er med på å presse prisen for norske forbrukere litt nedover. Hadde kronekursen vært den samme som i desember, ville strømmen vært ytterligere 5-6 øre dyrere.

Prisen holder seg på et forholdsvis jevnt nivå gjennom hele dagen, med unntak av en liten pristopp på formiddagen på opp til 1,90 kroner.

Som vanlig denne vinteren beholder Midt- og Nord-Norge lave strømpriser.

Dobbel pris ellers i Europa

Dette er likevel halvparten av prisene i både Danmark, Tyskland, Nederland og Storbritannia, som alle er koblet til Norge med strømkabler.

I Tyskland må en belage seg på priser som er omtrent det dobbelte av i Norge, mens England på ettermiddagen i morgen vil ha strømpriser på langt over 6 kroner per kWh.

Årsaken til at Norge ikke følger etter på samme måte som tidligere er at presset i det norske kraftsystemet er betydelig lavere enn tidligere i vinter. Forbruket er lavere, og det har kommet mer snø i fjellet som har fjernet frykten for to tørre vintre på rad.

Strømeksporten er økt

Gjennom februar har Norge eksportert forholdsvis lite kraft, men som følge av de store prisforskjellene viser statistikk fra Statnett at eksporten av kraft har økt betydelig fra lørdag.

I løpet av ukes 2,5 første dager, har vi allerede eksportert like mye kraft som i hele forrige uke (uke 8). I uke 7 importerte Norge strøm.

Les også: Nå er strømstøtten for februar klar