Gassprisene har skutt rett til himmels de siste dagene som følge av konflikten i Ukraina. Før helga passerte prisen 200 euro per MWh for første gang i historien, og mandag formiddag ble den handlet for utrolig 320 (!) euro. Prisene har siden falt en god del.

Les også: Gassprisen stiger helt vilt - opp over 70 prosent

Men det er ikke bare gassprisen som er høy: Kullprisen har også skutt til været, og har nå passert 400 dollar per tonn. Til sammenligning passerte kullet 200 dollar for første gang høst i fjor.

Ekstremprisene er tilbake

Begge deler er svært viktig for strømprisene i Europa, som igjen er med på å presse prisene opp i Norge. Det skjer gjennom prissmitte via utenlandskabler til både England, Tyskland, Nederland og Danmark - i tillegg til Sverige.

Mandag var ekstremprisene på strøm tilbake, og nå melder Nordpool at strømprisene fortsetter oppover: Sør-Norge må tirsdag i snitt betale 10 prosent mer for strømmen enn mandag, noe som er årets klart dyreste strøm.

Gjennomsnittsprisen blir på 2,58 kroner uten avgifter. Maksimalprisen blir på smått utrolige 6,53 kroner uten avgifter på morgenkvisten. Legger man på moms blir det hele 8,16 kroner per kWh!

På toppen av det hele kommer nettleie.

- Et skremmende prisnivå

Produktansvarlig for kraft, Karl Einar Svor, i Gudbrandsdal Energi er ikke optimistisk med tanke på tiden fremover:

- Det er et skremmende prisnivå som vi er vitne til fremover. Vi ser at kontrakter for andre kvartal for Norden har steget fra 44 til 130 MWh fra 21. februar og frem til i dag. Det er lite vind, lave temperaturer og gassen som påvirker dette, i tillegg til høye priser på alle typer brenselsstoffer, sier han til Nettavisen.

Pristoppen kommer av press i nettet, der det ikke er nok strømproduksjon til å dekke hele Norges behov, i tillegg til maksimal eksport.

Utenfor pristoppen stabiliserer prisene seg rundt 2 kroner, noe som er på et høyere nivå enn mandag.

Prisen i norske kroner holdes litt nede sammenlignet med i desember, fordi strøm selges i euro, og norske kroner har styrket seg med rundt 50 øre mot euro.

Midt- og Nord-Norge slipper unna

Mens det er ekstrempriser i Sør-Norge, fortsetter Midt- og Nord-Norge med sine jevnt lave priser på rundt 16-17 øre per kWh.

Det betyr at de i Sør-Norge tirsdag morgen må betale rundt 40 ganger mer for strømmen, enn resten av landet.

Svært høye europeiske priser

De høye prisene henger sammen med de svært høye prisene på kontinentet. Tyskland får gjennomsnittspriser på like under 5 kroner per kWh, med en pristopp på 7 kroner.

Den samme pristoppen får man både i Danmark, Nederland, Belgia, Frankrike og Østerrike.

Massiv eksport

De høye prisene sørger for at krafteksporten fra Norge til utlandet går nesten for fullt.

I løpet av mars' sju første dager, har Norge eksportert 50 prosent mer strøm netto enn i hele februar.