Strømprisene har blitt svært avhengig av mengden vindkraft som produseres. Det er nå nesten slik at du kan spå strømprisene ved å se på et kart over vindvarselet de neste dagene.

Jo mindre det blåser, jo større behov er det for andre typer kraftproduksjon - og da spesielt gasskraft som har fått skyhøye priser. Det gir svært store prissvingninger.

Mye vind den siste uka har i tillegg dratt med seg mye nedbør, som blant annet har gitt mer strømproduksjon fra elvekraftverk som er avhengig av hvor mye vann det renner i elvene.

Men mindre vind, i kombinasjon med synkende temperaturer er nå helt i ferd med å sette en stopper for de dagene med lave strømpriser som traff Norge i forrige uke.

Peker oppover

Strømbørsen Nordpool melder at strømprisen i Sør-Norge stiger videre til 2,9 kroner, opp fra 2,36 kroner i dag.

Pristoppen blir 3,38 kroner når de fleste skal lage middag.

Strømprisene i dag og i morgen:

Prisene er vesentlig lavere i Sverige, men høyere i andre land Norge har strømkabler til.

Eksport

Etterdønningene av nedbøren som har falt i Norge, i kombinasjon med at vinden har fortsatt å blåse i nord, har gjort at Norge har hatt lavere priser og strømeksport de siste dagene.

Dette fortsetter for Sør-Norges del torsdag:

  • England: 17,3 GWh eksport
  • Danmark: 18,9 GWh eksport
  • Tyskland: 33,2 GWh eksport
  • Sverige (SE3): 3,9 GWh eksport

Eksporten til Sverige skjer til tross for at de betaler dårligere for strømmen. Det kommer av konseptet «sumrestriksjon» der strømmen eksporteres fra Østlandet til Danmark, via Sverige.

Etter en rekke utsettelser er det ventet at strømkabelen til Nederland vil åpen igjen over helgen, etter å ha vært ute av drift siden mai.