(Avisen Agder/Nettavisen): Strømprisene fortsetter å holde seg lave. Lørdag var snittprisen i Norge på 2,3 øre per kWh. Det er 58,6 øre mindre enn det var på samme dag i fjor. Det viser tall fra strømbørsen Nord Pool.

Til tross de lave strømprisene, har det ikke påvirket prisene for hurtiglading.

– Da jeg kjøpte bilen fikk jeg en avtale med BMW om lading på Ionity-ladere i ett år, til en pris på 1,40 kroner per kW. Det har vært en gunstig avtale med de høye strømprisene som har vært. Prisen ble riktignok justert litt opp i løpet av sommeren og skal jeg forlenge avtalen så må jeg betale to kroner per kilowatt og en månedspris på 200 kroner, forteller, Reino Klungland fra Søgne.

Traktorslep

Klungland slår fast at uten den gunstige avtalen så måtte han betalt åtte, eller ni kroner per kilowatt for lynlading.

– De fleste elbilene bruker over to kilowatt på mila. Med en pris på åtte kroner blir det 16 kroner mila. Det er ikke noe billigere enn diesel eller bensin hvis man har en bil som går på under literen på mila, fastslår Klungland.

– Så billig som spotprisen er i dag kunne jeg ladet bilen hjemme til en brøkdel av den prisen jeg betaler her, selv om jeg har en gunstig avtale. Jeg trengte imidlertid en liten lunsjstopp på en tur der jeg har kjørt fra Søgne til Bryne for å hente en liten traktor.

– Hvordan blir forbruket med en tilhenger med traktor bak elbilen?

– Det blir ikke så mye ekstra, men når jeg kjører med hestehenger som gir mye større luftmotstand, så bruker jeg dobbelt så mye som uten henger, forklarer Klungland.

– Kona driver med hester. Traktoren, en gråtass fra 1958, skal jeg bruke til å slodde hestebanen.

Bedre informasjon

Klungland påpeker at han som elbileier ønsker seg bedre informasjon om hva prisene for lading egentlig er.

– På bensinstasjoner er prisen tydelig oppgitt for diesel og bensin, men det er nesten ikke mulig å finne ut hva man egentlig betaler for lading. Det er dessuten et virvar av apper og ladekort. Jeg klarer å finne ut av det, men jeg må stadig gi «telefonhjelp» til mine foreldre når de er på tur og skal bruke lynladere, forteller Klungland.

Han sier at han i sin tid kjøpte dieselbil, da myndighetene sa det var det beste kjøpet.

– Jeg hadde ikke tenkt å gå over til elbil, men da jeg for noen år siden fikk tilbud om gratis lading der jeg jobber, var det ikke noe å lure på. Den første elbilen betalte seg selv med gratis lading, rimelig vedlikehold og gunstige ordninger, sier Klungland, og fortsetter:

– Jeg forstår at staten må ta bort noen av de gunstige ordningene, men høy strømpris og enda høyere pris for hurtiglading, trenger vi ikke.

Hundre ganger spotpris

Både sist helg og denne helgen er det mange enkelttimer med en pris på noen få øre per kilowattime, og snittpris for enkelte dager på om lag 70 øre. Den lave prisen kommer ikke elbilkundene til gode på ladestasjonene. De har måttet betale 10 ganger så mye som snittprisen enkelte dager og 100 ganger så mye som den egentlige prisen på de rimeligste timene.

Ionity – det europeiske ladenettverket for elbiler, som er et samarbeidsprosjekt mellom BMW, Mercedes, Ford og VW-gruppen – lanserte for et par år siden en prisstrategi basert på pris per kilowatt time (kWt). De andre ladeselskapene har også lagt seg på samme strategi, men det betyr ikke at prisen på ladestasjonene følger strømprisen.

Prisen for såkalt lynlading ligger nå fra seks kroner til nærmere ti kroner per kilowatt. Slik ladeoperatørene har bygget opp prismodellene sine er det ekstra dyrt å ikke ha registrert seg som kunde på forhånd. Uansett om man er registrert ligger prisene skyhøyt over de strømprisene som har vært de seneste ukene.

På flere lynladestasjoner på Sørlandet fredag, var prisen alt fra 8,99 kroner per kW ved Cirkle K på Sira, til 8,07 per KW ved Sørlandsparken.

Vil ikke røpe strategi

– Hvorfor tar Circle K om lag 8 kroner per kilowatt på sine hurtigladestasjoner, når snittprisen på strøm helt siden starten av oktober har vært et par kroner i de dyreste delene av landet?

– Det er ikke bare kraftprisene som styrer ladeprisene. Vi setter ikke våre ladepriser utelukkende basert på spotprisene, eller på timespriser, slik strømselskapene gjør, opplyser kommunikasjonssjef Knut Hilmar Hansen i Circle K Norge AS til Agder.

– Våre priser er basert på en helhetlig vurdering av flere faktorer, ikke minst investerings- og driftskostnadene som er den dominerende og tunge kostnaden for oss som har hurtigladere. Vi investerer i store ladeparker og jobber stadig med å skaffe gode lokasjoner for disse ladeparkene. Dette koster. Det jobbes også mye med å gjøre ladeopplevelsen god for kundene, og vi jobber med mange spennende prosjekter som vil komme kunden til gode etter hvert.

– Sist helg og denne helgen er det enkelttimer med en pris på 7,6 øre per kilowattime og snittpris på om lag 70 øre. Hvorfor skal ikke lav pris komme kundene mer til gode – enn at de må betale 10 ganger så mye som snittprisen og 100 ganger så mye som den egentlige prisen på de rimeligste timene? Og hva gjør Circle K for å få et system som i større grad følger spotprisene, også når spotprisene er lave over kort eller lang tid?

– Vi har som mål å ha konkurransedyktige priser, og gjør kontinuerlig vurderinger knyttet til dette. Av konkurransehensyn har vi imidlertid ikke mulighet til å si noe om vår prisstrategi eller hvordan vi vil prise oss frem i tid, fastslår Hansen.