Gå til sidens hovedinnhold

Strømprisene på vei ned

Varsler om regn gjør markedet mer sikre på at vi unngår strømkrise til vinteren. I dag faller prisene på kraftbørsen Nord Pool.

Den såkalte systemprisen endte på 27,8 øre per kilowattime på den fellesnordiske kraftbørsen Nord Pool mandag. Dermed fortsetter prisen å trekke nedover.

Så sent som i forrige uke lå prisen opp mot 34 øre for kilowattimen, men varsler om mer nedbør over Skandinavia gjør at nervøse markedsaktører senker skuldrene.

- Prisene normaliserer seg etter å ha ligget høyt gjennom de siste uken. Både de kortsiktige og langsiktige prisene er mindre preget av kapasitetsproblemene knyttet til varmen i Europa, samtidig har nedbørssituasjonen bedret seg her hjemme, sier rådgiver i Energibedriftenes Landsforening, Ole Haugen, til TV 2 Nettavisen.

Haugen påpeker at markedet virker nervøst, og at mindre skifter i ressursutviklingen kan skape store utslag i prisene. Nå kan det virke som om den verste frykten for krise til vinteren har dempet seg.

- Markedet forventer tydeligvis ingen forsyningskrise i høst og vinter, sier Haugen.

Fyllingsgraden i den norske vannmagasinene har ligget langt under normalverdiene gjennom hele året. Sist uke sank fyllingsgraden for første gang på 16 uker.

Store nedbørsmengder i forrige uke førte til en kraftig korreksjon ned for prisnivået på Nord Pool. Nå virker det altså som om prisene stabiliserer seg under 30 øre for kilowattimen.

Også i terminmarkedet, som viser prisforventningene framover, synker prisene i dag. Kontrakter for strøm både på kort og lang sikt faller i pris i dag.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem