Saken oppdateres.

Ustekveikja Energi i Geilo trenger to milliarder norske kroner for å dekke inn løpende krav i forbindelse med krafthandelen.

– Marginkravet fra Nasdaq har ligget langt over egenkapitalen til selskapet. Det er i seg selv er en utfordring, sier Trillhus til E24.

Ikke korrekt at Ustekveikja Energi tjener store penger

Marginkrav er en forsikring til børsen på at man kan gjøre opp for seg hvis man skulle tape penger. Nå øker marginkravene på børsen i takt med strømprisene, og dette setter mange kraftselskaper som har solgt strøm til fjorårets pris i en skvis.

Trillhus forteller at kravet er på 200 millioner kroner.

Et særskilt Nasdaq-krav gir føringer for hvor mye selskapet skal ha i sikkerhet opp mot egenkapital, sier Trillhus til avisen. I tillegg må selskapet også gjøre opp mot den kraftbørsen Nord Pool.

Det er derfor Trillhus mener han trenger to milliarder kroner i likviditet.

Egenkapitalen til selskapet lå på 169 millioner i 2021.

– Vi er ikke glad i slike priser. Det er ikke korrekt at Ustekveikja Energi tjener store penger om dagen. De som tjener store penger er staten og kraftprodusentene. Ellers er det røde tall for veldig mange strømleverandører, sa Trillhus nylig til lokalavisen Hallingdølen.

To spotpris-vinnere

Nettavisen kunne forrige uke fortelle om to selskaper som hadde satset på spotprisen, nemlig Lyse og Skagerak Energi.

Mange strømselskaper har nemlig sikret prisen de selger strømmen for på det finansielle markedet til fjorårets pris. Dette betyr at når prisene har hatt en såpass ekstrem utvikling dette året, tjener kraftselskapene som sikret fjoårets pris betydelig mindre enn de ville ha gjort på spotprisen.

– Det er alt for få kjøpere og alt for mange selgere. Det markedet fungerer ikke sånn som det skal. Det er marginkrav som gjør at du må dekke inn urealiserte tap, og det slipper vi i stor grad, sa Eirik Børve Monsen,konserndirektør for økonomi og finans hos Lyse, til Nettavisen.