- Den situasjonen vi er i nå er en feilfordeling av en kjempeinntekt fra en felles ressurs.

Det sier Rasmus Hansson (MDG) på direkten i Debatten på NRK tirsdag kveld.

Se hele klippet her:


- Folket eier strømmen. Den blir forvaltet av kraftselskapene, og nå drar staten inn kolossale inntekter fordi strømprisene er så høye. Det løser man ved å fordele overskuddet tilbake til folk, sier Hansson.

Hans forslag er å kutte i grunnrenteskatten og en del av overskuddet til Statkraft.

- Og så gir man det tilbake til alle nordmenn, foreslår Hansson.

Med de nåværende prisene blir dette omtrent 2.000 kroner per nordmann, anslår MDG-stortingsrepresentanten, og henvender seg til en av Debattens gjester i studio:

- Så for Anita, med to barn og en mann, blir dette 8000 kroner så lenge strømprisene er kjempehøye.

I Debatten kom energiministeren Hansson i møte på dette forslaget:

- Dette er en av tingene jeg ser på nå, om vi ikke kan gjøre akkurat det, fordi prisene er så ekstremt høye og siden situasjonen er ekstraordinær, sier energi- og oljeminister Marte Mjøs Persen (Ap).

- Vent litt, hvor lenge skal dere se på det? spør programleder Fredrik Solvang, idet han avbryter energiministeren.

- Ikke så lenge. Vi har ikke tid til det, det er nå prisene er høye, svarer Persen.

- Helt klare krav

- Vi advarte om denne situasjonen.

Det sier Boye Ullmann, styremedlem i Industriaksjonen og organisasjonsarbeider i Bygningsarbeidernes fagforening, når han refererer til de høye strømprisene.

Han har samlet en rekke forbund i LO bak en aksjon for lavere strømpriser.

- Vi har helt klare krav, og håper på fakkeltog og store demonstrasjoner for å yte politisk press, for det trengs virkelig.

- Det ble sagt at vi svartmalte situasjonen for to-tre år siden i en ACER-debatt, men vi advarte som bare det, og det har jo blitt mye, mye verre, sier Ullmann.

- Dette er så dramatisk for norsk industri, for norske forbrukere og spesielt de fattige og vanlige folk, sier han videre.

- Verdensmester i frekkhet

I Debatten etterlyser han grep, før han henvender seg til energiminister Persen, som står på motsatt side av ham i NRK-studioet.

- Du sa på TV her for to-tre dager siden at 'dette fungerer veldig bra', sier han med en skarp tone mot Persen.

- Og du! sier Ullmann, og henvender seg deretter til Frp-leder Sylvi Listhaug, som står ved hans side, og som minutter tidligere i sendingen hadde tatt til orde for å få «kraftkablene under kontroll».

- Du er jo nesten verdensmester i frekkhet, sier Ullmann, før han henviser til de tidligere olje- og energiministerne Tord Lien (Frp) som ville ha høyere strømpriser, og Terje Søviknes (Frp) som ville ha strømkabler til utlandet, ifølge Ullmann.

Ullmanns krav er å regulere tapping av norske vannmagasiner. Høy vannstand er lik lave strømpriser, avslutter han.