DYREPARKEN I KRISTIANSAND (Nettavisen): – Dette er den mest hektiske dagen i året for Dyreparken, sier administrerende direktør Per Arnstein Aamot til Nettavisen.

Sola skinner, og sesongarbeiderne som deler ut gratis solkrem i parken har fått nok av henvendelser fra de flere tusen gjestene som tilbringer sommerdagen på en av Sørlandets største attraksjoner.

Etter to utfordrende år med pandemitilstander, driver Dyreparken i Kristiansand endelig som normalt sommeren 2022.

Men etter én krise følger en ny.

– 1. juli kom det en stor prisøkning på matvarer, men det vi merker mest er økningen i strømprisene. Vi varmer opp vannet i badelandet til 30 grader hver dag.

Kan ikke grine over strømpriser

Mandag denne uken var det rekordhøy sommerpris på strøm i Kristiansand-området hvor Dyreparken holder til. Prisen kan på sitt verste ligge på over 3 kroner per kilowatt.

– Med de økte strømprisene vi har i Norge tror vi at vi får økte strømkostnader på rundt 12–14 millioner kroner, sier Aamot.

Det er hvert fall det Dyreparken har prosjektert. Men Aamot spår at det blir enda dyrere, og at estimatene for juli-måneden er for positive.

Likevel vil ikke parken presse regjeringen på strømstøtte-tiltak for bedrifter.

– Vi skulle gjerne mottatt strømstøtte, men i det store og hele går det bra med oss. Vi går i overskudd hvert år, og det er mange som sliter mer enn oss.

– Det finnes lite sympati blant vanlige norske familier hvis vi griner selv om vi går i overskudd.

Men likevel gir strømkostnadene en kostnadssmell man ikke skal avskrive som en bagatell.

– Det er dramatisk for oss med de ekstra kostnadene på 14 millioner, understreker han.

De største strømslukene i Dyreparken er badevannet, hotellene og innendørsanlegget for sjimpanser og reptiler.

Påslaget har derimot ikke ført til høyere billettpriser for kundene.

– Hver gang vi skrur opp prisene med 20–30 kroner, vurderer vi om det er verdt det. Hvis gjestene mener det er for dyrt og ikke kommer tilbake, så dør bedriften vår, sier Aamot.

Men Dyreparken-sjefen innrømmer at hvis ledelsen hadde visst hvor ekstreme strømprisene ville bli denne sommeren, hadde nok billettprisene økt.

Nettavisen har vært i kontakt med Tusenfryd, en av de andre store fornøyelsesparkene i Norge, som forteller at også de opplever økte strømkostnader som følge av prisene. Tusenfryd kan ikke gi ytterligere detaljer om kostnadene.

Les også: Røde Kors advarer: – Nordmenn på ferie må passe på

Dyreparken beholdt koronatiltak

Med krisene følger også mye lærdom. Selv om parken aldri måtte stenge under pandemien, var avstand- og antallsrestriksjoner på arrangementer en stor utfordring. Kundeopplevelsen var ikke den samme under pandemien.

Parken hadde ikke mulighet til å gjennomføre spontane opptredener lenger, og forestillinger ble gjennomført med kraftige begrensninger.

Men noen av tiltakene som ble innført fungerte. Ett av tiltakene beholder de.

– I 2019 åpnet vi parken klokken 10. Da sto 2000 mennesker og ventet på å komme inn. Det skapte mye kø.

Nå har parken satt et tak på antall gjester de ønsker å ha i parken samtidig.

– Vi har en generell grense på 13.000 besøkende daglig.

I tillegg ønsker parken å fordele antall besøkende utover dagen. Ledelsen har estimert at gjestene i snitt er her cirka fem og en halv time.

– Vi holder parken åpen fra åtte om morgenen til åtte om kvelden. En lengre åpningstid gjør det mulig å fordele gjestene bedre utover dagen.

Når du bestiller billetter på forhånd, velger du også tidspunktet du ønsker å komme til parken.

Til tross for strenge restriksjoner i 2021 og 2020, kom både gjestene og omsetningen inn.

– 2021 var et knallår for oss.

Kommunikasjonsrådgiver Christine H. Berhus forteller at rundt 80 prosent av omsetningen til parken kommer fra de åtte sommerukene.

Les også: Dette arbeidet kan bety slutten på SAS-streiken: – Det er et viktig signal

Vi vil ikke drive et sirkus

I tillegg har bransjen gjennomgått store endringer de siste tiårene. Fokuset på dyrevelferd har økt. Dyreparken har selv høstet kritikk fra blant annet interesseorganisasjonen Noah.

– Det er all grunn til å fase ut dyrehager som underholdningsarenaer og avlsstasjoner, sa Siri Marthinsen, leder i dyreorganisasjonen Noah, til Nettavisen sommeren 2021.

Noah-lederen mener Dyreparker i hele verden, inkludert Dyreparken i Kristiansand, holder dyr i fangenskap. Resultatet blir aggressive dyr som aldri kan vende tilbake til naturen, ifølge organisasjonen.

– Det er veldig få dyr i dyreparker som er truede arter. De fleste er der for underholdningens skyld. Men også de truede artene er der først og fremst for underholdning og utstilling. Det er bevaring i fangenskap.

Her er dyreparken uenig.

– Vi ønsker å ha en stolthet i det vi gjør. Vi vil ikke drive et sirkus hvor man stuer inn elefanter og bjørner i trange bur. Sånn opererer man ikke lenger.

Mens Noah mener dyr ikke skal være i dyreparker, mener Dyreparken det er viktig for å forhindre massedøden av flere arter.

– Selv Verdens naturvernunion mener dyreparkene er med å trekke dette lasset. Vi er veldig bevisste på vår rolle. Dyrene er ikke bare her for folks fornøyelse. En dyrepark skal tjene begge hensikter.

Les også: Gladmelding fra Nordea – mener pristoppen snart er nådd