Gå til sidens hovedinnhold

Studenten Hedda (23) føler seg diskriminert: – Snøfnugg

Hedda Widahl (23) føler seg diskriminert av den kristne privatskolen. Redaktøren Vebjørn Selbekk mener studenter er blitt for hårsåre.

Hedda Brita Beata Widahl er 23 år og går lærerutdanningen ved den kristne private høyskolen NLA. I et intervju med Vårt Land sier Widahl at hun føler seg diskriminert av skolen.

Det utløsende for Widahl er at NLA Høyskolen har engasjert den nye studentpresten Jens Fredrik Brenne, som ble kjent etter han uttalte at «Gud liker det ikke, for å si det sånn» i en debatt om homofilt samliv.

I tillegg henviser hun til at det står i verdigrunnlaget til NLA Høyskolen at normen for samliv er mellom en mann og en kvinne. Selv beskriver Widahl seg som ikke-troende, og hun er skeiv.

Kommentar: Statuer veltes: Når kommer bokbålene?

– Skummelt

– På hvilken måte er du diskriminert?

– NLA reklamerer at de er en kristen privat høyskole, og at de bygger på kristne verdier. Men at alle er velkommen. Det er ikke den følelsen jeg sitter igjen med, sier Widahl til Nettavisen.

Hun mener det ikke hører hjemme på en utdanningsinstitusjon at «samlivsetikken bygger på en mann og en kvinne».

– Vi skal bli lært opp til å møte mangfoldet av elever i skolen. Derfor er det tankevekkende at verdidokumentet og ansettelse av studentprest formidler holdninger til studenter om at det å være skeiv ikke er greit. Jeg er skeiv og det er feil i deres øyne.

Oppgjøret mot skolen startet hun med et innlegg på Instagram. Les det under.

Les mer: Statue av norsk krigshelt og slaveri-motstander revet ned av aktivister i USA

Hun mener det er flere skeive på skolen som etterlyser et trygt læringsmiljø med inkludering og respekt.

– Men dette er en kristen privatskole, og for mange kristne er ekteskapet mellom en mann og en kvinne?

– Ja. Det er en kristen verdibasert skole. Men da jeg tok valget visste jeg ikke at dette var den rådende holdningen til homofili. Jeg hadde aldri trodd at jeg ville møte på denne problematikken på en lærerhøyskole.

Widahl mener selve diskrimineringen går ut på hvilke holdninger som formidles til studentene.

– Jeg mener at når skolen er med på å bygge opp under slike holdninger, er det uakseptabelt, sier hun.

Les mer: Opprop for å fjerne Churchill-statue møter kraftig motbør: – Ytterliggående vås

– Ytterliggående tankegods

Redaktør Vebjørn Selbekk i den kristne dagsavisen Dagen mener det er et tegn i tiden at studenter klager på ting som tidligere var helt uproblematisk.

– Dette viser hvordan ganske ytterliggående tankegods fra amerikanske universiteter på vei til Norge. Det virker også som en del norske studenter forventer seg «safe spaces» hvor de ikke møter folk med andre holdninger og meninger. Det er bekymringsfullt, sier Selbekk til Nettavisen.

Spesielt mener han Widahl ikke kan ha fulgt med i timen når hun tross alt går på en kristen privat høyskole.

– Jeg er bekymret for at vi får en studentmasse som blir snøfnugg. Vi ser det i flere andre saker, som tyskervits-saken. Når man er ferdig med utdanningen og kommer ut i det øvrige samfunnet må man være klar for å møte andre holdninger enn sine egnes, sier han.

Den såkalte «tyskervits-saken» oppsto på Universitetet i Bergen, hvor en professor vitset med at tyskerne hadde vært her tidligere - i en forelesning om tyske turister. En student med tysk opprinnelse følte seg krenket, og varslet mot professoren. Studenten fikk til slutt erstatning som et plaster på såret.

– Jeg synes det er ganske snodig at denne studenten er så bekymret for studentpresten når hun selv ikke er troende. Det er vel god grunn til å tro at hun ikke blir noen storbruker av studentprestens tjenester, sier han.

Selbekk mener alle bør bli rausere med hverandre, og tillate at folk har ulike holdninger. Enten det gjelder ekteskap, kristne verdier eller andre kontroversielle temaer.

– Folk må få være mer enn holdningene sine på et bestemt område. Hvis vi holder på sånn, vil vi slite med å fungere sammen i fremtiden. Det er deprimerende at de miljøene som skal være mest progressive er mest fordømmende selv, sier han.

Les mer: Biskop beklager sogneprests konfirmasjonstale

– Lytter ikke til oss

Nettavisen konfronterte Widahl med Selbekks påstander. Hun er helt enig i at man må ha toleranse for andre meninger og holdninger, og at det er viktig at folk blir eksponert ulike oppfatninger.

– Det er derfor jeg har tatt masteren min i religion. Jeg synes det er viktig å ha kunnskap om mangfoldet. Det er viktig for meg å bli utfordret, men jeg mener at NLA med sitt verdidokument og ansettelsen ikke gir rom for mangfold.

– Så Selbekk har ikke rett i at dette er et tegn på at studenter er blitt mer hårsåre?

– Nei, det er jeg helt uenig i, og jeg er ikke alene om å reagere. Mange studenter, kristne og ikke kristne, synes dette er problematisk. Da må det være lov å prøve å påvirke skolen til å gjøre en endring. Dette studentengasjement burde rektor anerkjenne, istedenfor å be oss om å finne en annen skole, sier hun.

Kommentarer til denne saken