Gå til sidens hovedinnhold

Studere i utlandet til høsten?

Fristes du av gunstige valutaforhold under studietiden? Da bør du lese dette først.

Effektene av finanskrisen har siden dens start utspeilet seg svært forskjellig på ulike folks privatøkonomi. Norske studenter i utlandet nyter i dag godt av historisk lave valutakurser, særlig i Storbritannia.

Dersom noen av den grunn vurderer å spekulere i billig utdanning, er det visse forholdsregler med det norske systemet studenten bør ta.

Gunstige forhold
- Blant land som har dyre skolepenger, særlig Storbritannia, vil det være gunstig å studere akkurat nå da pundet er historisk lavt. Men det er viktig å merke seg at valutamarkedet er preget av store svingninger og at det er uforutsigbart, sier president i ANSA, Anders Fjelland Bentsen.

Og her kan det være penger å hente.

- Skolepengene betales som regel i en eller to omganger i løpet av studieåret. Prisen på semesteravgiften, omgjort i norske kroner, avhenger derfor i stor grad av kronekursen ved studiestart, sier Bentsen.

Justeres etter markedet
Lånekassen, som sto for utbetalinger til omtrentlig 18.000 studenter i utlandet i fjor, opplyser til Nettavisen at de har egne regler for valutajustering. Men justeringene legger til grunn store forsinkelser.

- Når man søker støtte til utdanning i Lånekassen, kan beløpet justeres to ganger i året i forbindelse med utbetalingstidspunktet, vanligvis i august og januar. Valutakursen per 1. april settes som utgangspunkt for studieåret som kommer, sier informasjonssjef i Lånekassen Astrid Mjærum.

Mandag morgen står ett britisk pund i 9,3 kroner, kun to dager før 1. april.

- Herfra er det slik at hvis valutakursen har endret seg mer enn ett prosentpoeng fra 1. april til utbetalingsdato, vil Lånekassen justerte beløpet, altså stipendet til skolepenger, dersom studenten kommer dårlig ut av endringen. Svinger det andre veien skjer det ingenting, og studenten kan få dra nytte i form av mer penger. Valutajusteringen skjer med andre ord kun når det er til studentens gunst, sier Mjærum.

Lånekassen ønsker ikke å ha noen formening om hva som er gunstig eller ikke, da organet ikke gjør analyser over hva som kommer til å skje i valutamarkedet i løpet av inneværende år.

Mjærum kommenterer likevel at reglene om valutajusteringer kan komme heldig ut for noen, og uheldig ut for andre.

Stiger mot jul
Nordeas analyser legger til grunn at lav vekslingskurs akkurat nå ikke er umiddelbart positivt for studenter som neste år ønsker å studere i Storbritannia.

Forventningen ligger til et pund på dagens nivå i tre til seks måneder fremover (altså ved første justering, journ.anm.) og at det vil styrkes mot kronen i månedene før jul.

- Basert på dette vil ikke dagens kronekurs ha så veldige konsekvenser for neste års utenlandsstudenter, særlig ikke i Storbritannia. Forventningen står til at pundet vil styrke seg, og studentene vil få mindre for pengene sine i studiemånedene, sier forbrukerøkonom i Nordea, Christine Warloe.

Situasjonen kan derimot se noe bedre ut for studenter som ønsker studieopphold i USA eller europeiske land med Euro som myntenhet, mener banken.

- Vi forventer at dollaren vil svekkes noe på kort sikt, men komme tilbake til dagens nivå innen ett år. Euro, som i dag står til 8,6 kroner ventes å falle gradvis ned til 8,2 i løpet av ett år, ifølge Nordea.

Warloe legger til at på grunn av urolighetene i finansmarkedet er det for tiden store svingninger i kursene.

Og i DnB Nor.
At oppfatningene er ulike i et urolig marked, bekreftes i kommentaren fra kollegene i DnB Nor. Her er nemlig oppfatningen den rake motsetning.

- Pundet er svakt og det er grunn til å tro at det vil fortsette å være svakt en god stund fremover. Samtidig ser vi tendenser til at flere investorer trekker inn i krona. Det taler for at norske studenter i Storbritannia vil ha en relativt gunstig studiehøst, sier seniorøkonom Bjørn Erik Orskaug i DnB Nor Markets til Nettavisen.

- Motsatt er Euro ganske dyrt for norske studenter. Vi tror den blir billigere fremover, men nivåene blir i det nærmeste halvåret fortsatt ganske ugunstige sammenlignet med historiske snittkurser, legger han til.

- Uheldig
Bentsen synes det er problematisk at Lånekassen opererer med store forsinkelser i sine valutajusteringer, og at det som følge av det er studenten selv som sitter igjen med regningen.

Støtten som gis fra Lånekassen kan deles opp i to grupper, bo- og levestøtte, og støtte til skolepenger. Bo- og levestøtte er ikke valutajustert. Av støtten til skolepengene er det kun det som blir gitt i stipend som justeres etter valutamarkedet.

- Systemet er uheldig. Mange betaler 100.000 kroner i skolepenger hvorav en mindre del gis som stipend. Problemet ligger i at det er ganske store forsinkelse i valutajusteringen, og at raske endringer tett på utbetalingstidspunktet ikke vil bli fanget opp. Store valutasvingninger medfører derfor en uforutsigbarhet for studenten, sier Bentsen.

- Det er riktignok ikke hele beløpet som justeres, legger han til.

Sone

Dagens valutakurs

Storbritannia

9.47

USA

6.68

EURO

8.82

Sjekk i banken
Warloe i Nordea anbefaler studenter som vurderer å studere i utlandet til høsten å sjekke ulike banker og rentetilbud i forhold til veksling.

- Jeg ville ha sjekket noen banker i forhold til gebyrer rundt det å veksle pengene inn i utenlandsk valuta. I tillegg kan man redusere risikoen i forhold til valutasvingninger ved å veksle inn i flere bolker over en viss tidsperiode. Dette må uansett vurderes opp mot eventuelle gebyrer, avslutter hun.

Reklame

Quiz: Hva heter Mummitrollet på originalspråket?

Kommentarer til denne saken