*Nettavisen* Økonomi.

Stue-Windows har kommet

Med lanseringen av Windows Media Center, skal pc-en integreres i stua. Se bildene her.

17.10.05 14:30

Se bilder av det nye oprativsystemet nederst i artikkelen.

Windows Media Center er på ingen måte et nytt operativsystem, men er en ny variant av dagens Windows XP. Likevel er dette et stort steg videre, fordi det nye systemet i mye større grad er tilrettelagt for å integreres med tv, radio, digitale bilder og filmer.

For de med stor tv
Media Center er laget for dem som vil koble pc-en til flatskjermen i stua, og ikke minst har en god bredbåndsforbindelse. Uten disse to elementene er det nye operativsystemet langt på vei meningløst. En kobler ikke til en PC til en gammel 25" tv-skjerm, selv om det er mulig i praksis.

Tanken er at du fra go’stolen skal kunne styre alle essensielle funksjoner gjennom en egen fjernkontroll. Du skal bla frem dine bilder, finne musikk eller sette opptak på dine favorittserier eller filmer. Det er også lagt til rette for at du enkelt skal kunne overføre denne type media til systemet.

Ikke noe helt nytt, bare bedre
En skal være forsiktig med å si at Media Center er en revolusjon, for det finnes mange programmer som fra før har gjort deg i stand til å fjernstyre pc-en. Logitech har blant annet levert med sin løsning til mange av sine tastaturer. Den løsningen gjør det mulig å navigere i musikk- og videosamlingen på en langt bedre måte fra sofaen enn det du kan i dag med vanlig Windows.

Men Media Center tar det et hakk videre. La oss si at du ønsker å ta opp alle episodene av en såpeserie, eller kanskje av Autofil. Da går du rett og slett inn i den elektroniske programguiden. Her søker opp programmet du vil ta opp, og sier at du skal ta opp dette hver gang det går. Opptakene blir da gjort, uten at du trenger tenke mer over det.

For at dette skal fungere godt må en selvsagt ha en stillegående pc som kan stå på hele døgnet.

Gode søkemuligheter
Du kan også søke opp din favorittskuespiller, og dermed får du opp en liste over alle filmene som går som han eller hun er involvert i fremover på de kanalene du har.

Du velger så opptak av det du vil ha, og stikker kanskje på en ferie. Maskinen styrer din digtale tuner hvis du har dette, og når du kommer hjem ligger alle filmene klar slik at du kan se på dem. Opptakene har da ingen kopibeskyttelse, og kan brukes som du selv vil.

Fjernstyring med mobilen
Kjøper du en tilleggstjeneste, kan du også fjernstyre opptakene på din egen pc. Hvis du skulle komme på at du skulle tatt opp et tv-program, kan du gå inn med mobilen eller på en nettside og programmere maskinen din hjemme til å ta opp dette programmet.

Med Media Center vil en også få en enklere tilgang til videotjenester på nett. NRK, TV 2 og TVNorge har allerede sine tjenester oppe, og er i praksis en litt forbedret versjon av dagens web-tv som er tilpasset tv-skjermen.

En del andre leverandører er også på plass, som for eksempel SF og Filmarkivet, og mange flere er ventet å komme fremover. Dessverre er det slik at tjenestene ofte koster penger.

Må ha ny pc
Det er ikke slik at du helt uten videre kan oppgradere din pc i dag for å benytte Media Center. Selv om Media Center i praksis bare er et tilleggsprogram til dagens Windows XP, er det ikke mulig bare oppgradere det du har i dag.

Det er heller ikke slik at du uten videre kan bygge din egen stue-pc, og Microsoft oppfordrer til å kjøpe ferdige løsninger.

Det er mulig å bygge selv, med maskinvarekravene på systemer er visstnok ganske vanskelige sammenlignet med en vanlig Windows-utgave. Uten et tilstrekkelig godt tv-kort vil for eksempel ikke opptakene fungere på riktig måte, selv om kortet i seg selv fungerer.

Salget vil trolig gå tregt
Dette betyr at utbredelsen av det nye systemet trolig vil gå tregt i starten. At det vil ta seg opp etter hvert er det nok liten tvil om. I USA er det nå likevel slik at 45 prosent av stasjonære pc-er til hjemmemarkedet nå selges med Media Center. Elkjøp tror på 20-25 prosent av sine maskiner innen året er omme.

Se bilder fra Media Center under.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag