Styrtrike advokater slakter skattelistene

Foto: (Foto: Scanpix/Nettavisen)

Advokater raser mot «urettferdige» skattelister. Og har trolig et poeng.

23.10.12 12:32

Advokater klager nå til Finansdepartementet over skattelistene, som de mener gir et uriktig bilde av advokaters inntekt. Det skriver Dagens Næringsliv (DN) tirsdag.

Trolig har advokatene et poeng. For eksempel blir en advokat som tar ut 10 millioner kroner i lønn, oppført med en ligningsinntekt i skattelistene på 17,2 millioner kroner.

Forklaringen er skatteteknisk: Fordi partnerne ikke har organisert sitt eierskap som aksjeselskaper, men som deltagerlignende selskaper, er det advokatene selv – og ikke firmaet – som er skatteobjektet. Det betyr at hele overskuddet fra firmaet – uavhengig av om det er tatt ut som utbytte eller ei – blir fordelt på partnerne, rapportert som «inntekt» på hver enkelt av dem og beskattet med 28 prosent, skriver DN.

På toppen av dette blir den delen av utbyttet som faktisk tas ut fra firmaet også ført som inntekt, og partnerne betaler deretter 28 prosent av skatt på dette beløpet.

De samme pengene – overskuddet fra firmaet – rapporteres med andre ord to ganger, en gang før og en gang etter ordinær skatt på overskuddet. Konsekvensen er at ligningsinntekten er for høy og skatten tilsynelatende svært lav.

Leder av Advokatforeningens lovutvalg for skatterett, Bettina Banoun, opplyser til DN at utvalget flere ganger har tatt opp saken med Finansdepartementet - foreløpig uten resultat.

Mest lest på Nettavisen NA24:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.