*Nettavisen* Økonomi.

Styrtrike Opera-gründere casher inn

Foto: Scanpix

Børsintroduksjonen av Opera Software er en vellykket affære for gründerne og aksjonærer. 120 millioner kroner casher de inn i forkant av at selskapet går på børs.

11.03.04 08:03

Opera Software har sin første dag på børs i dag, etter en vellykket emisjon og nedsalg fra de eksisterende eierne. Samlet ble det plassert Opera-aksjer for 243 millioner kroner i markedet, fordelt på nedsalget og emisjonen.

Interessen for å kjøpe aksjer i selskapet har vært stor, og tegningskursen endte på 10 kroner, helt i toppen av kursintervallet på mellom åtte og 10 kroner.

Tjener penger

Like før nyttår hadde man den motsatte situasjonen da NextGenTel gikk på børs. Kursen endte helt i bunnen av prisintervallet og gründerne fikk ikke solgt en eneste aksje som planen var. De måtte i stedet tegne seg for flere aksjer.

Det er åpenbart mye lettere å selge aksjer i et selskap som tjener penger, enn i et som ikke gjør det. Opera Software fikk i fjor et driftsresultat på 1,3 millioner kroner av en omsetning på 78,5 millioner kroner.

De eksisterende aksjonærene solgte tilsammen rundt 12 millioner aksjer i forkant av børsintroduksjonen i Opera. I tillegg til de to gründerne, har Teknoinvest og Four Seasons Venture solgt henholdsvis fem og to millioner aksjer i forkant av børsintroduksjonen.

Solid gevinst

De to venturefondene har vært aksjonærer i selskapet i mange år, og gevinsten ligger trolig nær salgsbeløpet på 50 millioner kroner for Teknoinvest og 20 millioner for Four Seasons Venture. Etter salget sitter de to med henholdsvis 5,7 og 4,7 millioner Opera-aksjer.

I tillegg har ansatte og et medlem av styret solgt rundt en million aksjer i nedsalget tilsammen.

De to gründerne er nå offisielt styrtrike. Administrerende direktør Jon S. von Tetzchner sitter med børsnoterte aksjer for rundt 175 millioner kroner, mens med-gründer Geir Ivarsøy har aksjer Opera-aksjer for rundt 185 millioner kroner. Og dette er etter at de begge har solgt aksjer for 20 millioner kroner i forkant av børsintroduksjonen.

Gunstig styreverv

Og det drypper på styret og administrasjonen også. Styreformann Christian Thommessen sitter nå med Opera-aksjer verdt 8,5 millioner kroner i eget navn, samt for 7,7 millioner kroner gjennom selskapet Sollund As som han eier 50 prosent av.

Styremedlem John R. Patrick sitter med aksjer for én million kroner, mens to andre styremedlemmer, Tore Mengshoel og Michael von Tetzchner sitter med Opera-aksjer for henholdsvis 400.000 og 340.000 kroner.

Operas teknologidirektør, Håkon Wium Lie, som også sitter i styret, har Opera-aksjer verdt rundt 26 millioner kroner, samt 400.000 opsjoner med innløsningskurs 7,20. Strategidirektør Rolv Assev og hans kone har aksjer for drøyt 12 millioner kroner. Assev har også 400.000 opsjoner med innløsningskurs 7,20

Finansdirektør Christian Jebsen har aksjer for tilsammen14 millioner kroner gjennom et selskap han og familien eier 83 prosent av. I tillegg har han 150.000 opsjoner med innløsningskurs 2,50.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.