VIKA (Nettavisen): Europris la torsdag frem rekordtall for andre kvartal, tall som adm. direktør Espen Eldal er stolt av. Rekordkvartal er begynt å bli en vane for det børsnoterte lavprisselskapet. Men mange bedrifter sliter med høyere kostnader, så det rammer vel også lavpriskjeden?

– Vi treffes vel egentlig av det som rammer alle andre når det gjelder kostnadsøkninger generelt. Det gjelder lønnsøkninger og tariff-forhandlinger, og husleien øker i takt med konsumprisindeksen, svarer Eldal til Nettavisen når vi treffer ham etter en investorpresentasjon i Oslo sentrum.

– Vi treffes av mye, men det vi gjør bra, er at vi jobber med sikring av en del kostnader. Strømprisen har vi sikret i fortsatt to år, så vi har lave strømpriser for alle butikkene våre.

Les også: Over 30 prosent av sortimentet til Europris kan bli forbudt

Store forskjeller

Europris hadde i andre kvartal 8,5 prosent omsetningsvekst for varer under hundre kroner, men 25 prosent nedgang for varer som koster mer enn tusenlappen. De dyreste varene er typisk, hagemøbler, griller, trampoliner.

I lavpriskjeden står de billige varene under hundrelappen for hele 60 prosent av omsetningen.

– Jeg tolker det som om folk er mye mer forsiktig med investeringskjøp. Det er kanskje naturlig nå som man har andre ting å bruke penger på, som ferie. Man har kanskje kjøpt de hagemøblene man trenger og pusset opp kjøkkenet under pandemien, sier Eldal om utviklingen.

Les også: Europris-arving prøver igjen å selge praktgården – men prisen er ikke diskutabel

Mindre i lommeboka

Det går mot nedgang i kjøpekraften i år som følge av den høye prisveksten. Kombinert med høyere renter kan det gi en betydelig nedgang i hva husholdningene får å rutte med fremover.

– Tror du at folk derfor søker seg mot lavprisvarer?

– Absolutt, det tror jeg. Folk blir mer prisbevisste og ønsker å spare der de kan, og vi er godt posisjonert.

– Men dere må vel merke økte innkjøpskostnader fra leverandørene?

– På innkjøp treffes vi av det samme som alle andre. Vi har fått prisøkninger fra leverandører av papir- og dagligvarer, fra Orkla, og de lokale leverandørene har økt prisene fra i sommer.

Tosifret vekst

Eldal sier kostnadsøkningene er veldig forskjellige fra produktgruppe til produktgruppe,

– For noen produktgrupper har det vært en tosifret økning, mens andre grupper ikke har hatt økning.

– Hvor mye har dere økt prisene ut mot kundene?

– Vi forsøker å balansere, at vi øker prisene tilsvarende det vi har fått inn. Så følger vi hele tiden med i markedet. Vi kan ikke ta høyere priser enn konkurrentene.

Les også: Test av matpriser: Extra knuses fullstendig av Kiwi og Rema 1000

Får det vi trenger

– Er det noen varegrupper det er mangel på nå, blant annet som følge av krigen i Ukraina?

– Nei, vi får de varene vi trenger, og det opplever vi også at markedet generelt gjør. Det er noen varegrupper som andre spesialister har som vi ikke har, som merker dette mer.

– Hva mener du blir den største utfordringen for Europris fremover?

– Det blir å henge med på markedet, og fortsatt er de fleste mulighetene i vår hånd. Vi har god kontroll på varestrømmen og har klart oss bra gjennom hele pandemien. Det handler om fortsatt å utvikle konseptet og være relevante for kundene, gi kundene en god grunn til å komme til oss.

– Og så tror jeg vi må jobbe tøffere og tøffere med kampanjer, svarer Eldal.

Les også: Sterk sisteplass for ny lavpriskjede: – Vi er ikke fornøyd

Alt annet

På spørsmål om hva som er hovedkonkurrentene til Europris, er svaret «hele markedet».

– For oss er det alt annet man bruker penger på, og det er mange dyktige konkurrenter i vårt marked også. Vi slåss egentlig litt mot alle, både mot dagligvarer og andre aktører med bredt vareutvalg.

Eldal sa under presentasjonen at Europris har gjort det mye bedre enn markedet under koronapandemien.

– Vi har kommet ut av pandemien som et mye sterkere selskap enn vi var tidligere, skrøt han.