*Nettavisen* Økonomi.

Super, ultrafantastisk Windows

Microsofts nye operativsystem Vista er ventet på markedet i løpet av et års tid. Det kan bli mye å velge mellom.

12.09.05 14:06

Dagens Windows XP er i utgangspunktet tilgjengelig i tre utgaver, i tillegg til en utgave for svært fattige land. Vi snakker om Home Edition, Professional og Media Center.

Med Vista kan du trøste deg med at det skal bli langt mer komplisert!

Microsoft har planlagt ikke mindre enn syv forskjellige utgaver av Windows Vista. La oss da få understreke at det ikke inkluderer noen serverversjoner. Det blir trolig en fire-fem av dem også.

For hjemmebrukere
I bunn kommer utgaven som kalles Starter Edition. Det er en utgave som er så strippet for funksjoner at den i praksis er ubrukelig, og er i grunn et produkt Microsoft selger til fattige land i håp om at de kjøper det i stedet for å bli lovbrytere. Det kan ikke kjøre mange programmer samtidig, og vil neppe fungere noe særlig til spill.

For hjemmemarkedet har Microsoft planer om å legge ut Home Basic Edition og Home Premium Edition. Førstnevnte vil være omtrent som dagens Home Editon, mens sistnevnte vil inkludere funksjoner vi i dag kjenner fra Media Center i tillegg. Dette inkluderer HDTV-støtte, DVD-ripping-støtte og programvare for å lage dine egne DVD-plater.

Mest sannsynlig vil det være den siste utgaven som vil bli den vanlig i de fleste hjemmemaskiner.

Mer for bedriftsmarkedet
For bedriftsmarkedet har Microsoft funnet ut at det er fornuftig å lansere tre utgaver. Professional Edition vil ikke være tilsvarende dagens XP Professional. Den vil ikke ha spesielt god multimedia-støtte slik som Home Premium Edition, men vil være mer rettet mot bedriftsmarkedet med støtte for flere nettverksprotokoller og ligenden.

Videre skal det komme egne spesialversjoner kalt Small Business Edition og Enterprise Edition med små variasjoner fra Professional-utgaven. Førstnevnte vil blant annet ha integrert støtte for backup over nettverk, mens sistnevnte vil ha bedre støtte for virtualisering og bedre krypteringsstøtte.

Super, ultra, vanvittig tøffe, ultimate Windows
Trodde du det skulle være nok? Å nei da.

Skal du virkelig være den tøffeste i gata skal du ha mulighet til å kjøpe Ultimate Edition. Dette skal være et operativsystem ulikt noe vi tidligere har sett. Det skal visstnok være en kombinasjon av Home Premium og Professional. I tillegg skal det inkludere spesielle verktøy for å optimalisere spillopplevelsen.

Ønsker du å lage Podcasts, ja, da skal du få muligheten til det, og det undersøkes også om det skal tilbys egne tjenester for gratis nedlasting av musikk, film og lignende for eierne av dette operativsystemet. Mer eyecandy-funksjonalitet vil trolig også dukke opp.

Strupetak på pirater
Ved denne oppsplittingen regner Microsoft også med at de vil ta et strupetak på piratene.

Dagens Professional Edition av Windows XP lakk raskt ut til pirater i en utgave uten aktiveringssperre, en utgave kjent som Corporate Edtition. Dette gjorde at pirater over hele verden har kunnet benytte den beste utgaven av Windows uten problemer.

Ultimate Edtion vil derimot aldri komme i en slik spesialutgave. Dermed skal det bli vanskeligere å komme seg rundt den forhatte aktiveringen som også vil være en nødvendighet i Vista.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag