Gå til sidens hovedinnhold

Superbillig boliglån i 2009

Får markedet rett, kan du få boliglånsrente på litt over tre prosent i 2009.

Pengemarkedsrenten falt som en stein torsdag. Det er gode nyheter for deg med stort boliglån.

Pengemarkedsrenten ble torsdag ettermiddag notert til 5,07 prosent. Tidligere på dagen ble den fikset på 5,10 prosent, ned 42 punkter (0,42 prosentpoeng) fra onsdag.

Høy rente? Bytt bank her


Skal halveres
Etter torsdagens massive rentekutt fra sentralbankene tror markedet at den fremtidige pengemarkedsrenten (Future rate agreement - FRA) skal ned til 2,55 prosent i september neste år - en halvering fra dagens nivå.

Markedet tror samtidig at styringsrenten skal ned til to prosent september 2009.

Boliglånsrente ned mot 3 prosent
- Hva betyr dette for boliglånsrenten neste år?

- Vel, i en normalsituasjon ligger pengemarkedsrenten 0,22 prosentpoeng over styringsrenten og de beste utlånsrentene om lag 0,75 prosentpoeng over styringsrenten. Det betyr at de beste utlånsrentene vil ligge på under tre prosent i september neste år, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea til Nettavisen.

Unormal situasjon
- Kommer det til å skje?

- Nei, det er ikke sannsynlig. Vi har ikke en normalsituasjon og det er få eller ingen som tror at «normale» tider kommer tilbake. Penger er blitt dyrere, sier Bruce.

- Hva blir da boliglånsrenten?

- Den skal kraftig ned. Vi tror differansen mellom pengemarkedsrenten og de beste utlånsrenten vil ligge på cirka 0,5 til 0,6 prosentpoeng. Det betyr at de beste utlånsrentene vil ligge på rett i overkant av tre prosentpoeng i september 2009, sier han.

Litt lavt
Senioranalytiker Bjørn-Erik Orskaug i DnB Nor Markets synes dette anslaget er litt lavt.

- Vi er litt mer konservative i våre beregninger og tror på en pengemarkedsrente på 3 prosent i september 2009. De beste boliglånsrenten vil trolig ligge i området 3,5 til 4 prosent, sier Orskaug.

Tror på tretallet
- Dersom vi får en pengemarkedsrente på 2,5 prosent tror jeg vi kan se en boliglånsrente på cirka 3,5 prosent, sier økonomiekspert Rune Pedersen i Pengeforlaget.

I en normalsituasjon ville tallet vært lavere, men Pedersen tror risikopåslagene i pengemarkedet som følge av finanskrisen vil vare ved.

Det var andre tider det
Dersom boliglånsrenten havner langt ned på tretallet til neste år er det allikevel et stykke igjen til de «gylne» boliglånstider våren 2005.

Da var DnB NORs beste boliglånsrente på 2,85 prosent og 2,7 prosent i Nordea. Les mer om svunne tider her.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken