Superkamera for alle

Canon har tirsdag lansert oppfølgeren til sitt populære speilreflekskamera EOS 20D, oppfinnsomt kalt EOS 30D. Her er mye moro for pengene.

22.02.06 08:33

Canon EOS 30D er oppfølgeren til den populære og kritikerroste EOS 20D. Kameraet blir den nest billigste digitale speilrefleksløsningen til Canon, og retter seg mot entusiaster som ikke nødvendigvis ønsker å betale flere månedslønner for å fotografere.

Se flere bilder av EOS 30D i bunnen av saken.

En oppgradering av 20D
Kameraet er utstyrt med samme oppløsning som 20D, noe som betyr 8,2 megapiksler og fem bilder i sekundet. Der stopper likevel langt på vei likhetstrekkene.

30D har fått en større skjerm på 2,5 tommer, og bufferen har blitt større slik at en kan ta flere bilder på rad. Mekanikken er også forbedret, og kameraet er nå spesifisert for 100.000 eksponeringer. Ergonomien er også forbedret slik at kameraet føles bedre i hånden. Joysticken har også blitt forbedret.

Funksjonsmessig er det mye likt opp mot 20D, men 30D har blant annet fått flere ISO-trinn og en kan nå se ISO-innstillingene i søkeren, noe mange har savnet hos Canon i lang tid. Kameraet har også blitt utstyrt med pre-programmerte innstillinger for forskjellige typer bilder.

Ingen direkte konkurrenter
Kameraet har ingen direkte konkurrenter, men det nærmeste en kommer er trolig Nikons D200. Dette er et noe dyrere kamera som i større grad er rettet mot de profesjonelle, og som blant annet tilbyr noe bedre oppløsning. D30 satser litt lenger ned mot entusiaster.

Kameraet har en veiledende utsalgspris på 13.000 kroner, og kan også kjøpes sammen med et 18-55 mm-objektiv, som blant annet følger med 350D, for en tusenlapp ekstra. Dette er et objektiv som dekker de fleste behov.

Ønsker du et bedre objektiv, vil kameraet også selges sammen med et 17-85 mm objektiv med bildestabilisator (IS). Dette er et svært godt allround-objektiv, men vil også presse prisen opp ytterligere 4.000 kroner, noe som kanskje vil gjøre det uaktuelt for de fleste.

Synes du dette høres litt stivt ut, og ikke har fotografert så mye, så finnes det billigere alternativer. Både Nikon og Canon digitale speilreflekskameraer til rundt 6.000 kroner inkludert objektiv som trolig vil være mer passende.

Samtidig med kameraet har også Canon lansert to nye objektiver. Et fast EF 85 mm med en lysstyrke på f1,2, samt et EF-S 17-55 mm med en lysstyrke på f2.8 hele veien.

Spesifikasjoner
¿8,2 megapikslers CMOS-sensor i APS-C-format
¿5 bilder/sek serieopptak, maks. serie på 30 store JPEG-bilder
¿2,5” LCD-skjerm, 230 000 piksler og 170-graders betraktningsvinkel
¿Bildestiler
¿Spotmåling og 9-punkts autofokussystem med høy presisjon
¿DIGIC II bildeprosessor med oppstartstid på 0,15 sek
¿Digital Photo Professional-program til RAW-bildebehandling
¿ Lukker konstruert for å tåle 100.000 sykluser
¿Kamerahus i magnesiumlegering
¿Simultane RAW- og JPEG-opptak
¿ISO-område på 100–3200
¿E-TTL II-blits
¿ PictBridge-kompatibelt
¿Kompatibilitet med alle Canons EF- og EF-S-objektiver og Speedlite EX-blitser
¿USB 2.0 Hi-Speed og video ut-grensesnitt

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.