*Nettavisen* Økonomi.

Superrask Nokia-telefon

Nokias 6630 er telefonen som gir deg superraskt internett i det nye mobilnettet. Men Nokia-telefonen kan mer enn bare å være kjapp. Les hele testen her.

14.01.05 16:55

Telenor åpnet sitt nye, superraske mobilnett like før jul, og lanserte i den forbindelse Nokias 6630 som den offisielle 3g-telefonen.

Her kan du sjekke om du får 3g-nett.

Det første som slår oss ved bruk at 6630 er hvor himla fort det går å surfe på internett med telefonen – som jo også var meningen med lanseringen av det nye 3g-nettet.

Fra modem til bredbånd
Forestill deg at du vanligvis bruker et gammelt modem for å ringe opp forbindelsen med internett, og så setter deg på en maskin som har full bredbåndstilkobling.

Omtrent like stor forskjell i hastighet er det fra å surfe på internett med mobilen med det vanlige gsm/gprs-nettet og det nye høyhastighetsnettet.

Nå har ikke hastigheten noe med Nokia 6630 direkte å gjøre, men er Telenor og det nye 3g-nettets fortjeneste.

Likevel, for å ha noe utbytte av det nye nettet må du ha en telefon som støtter teknologien, og per i dag er 6630 den beste 3g-telefonen på det norske markedet.

I tillegg støtter Nokia-mobilen Edge, en høyhastighetsteknologi som er det utkantene får i stedet for 3g til å begynne med.

Megapikselkamera
Nokia har tidligere lansert 3g-telefoner, blant annet den noe sære 7600, men det er først med 6630 selve telefonene begynner å bli bra.

Les TV 2 Nettavisens test av Nokia 7600 her

Nokia 6630 kan nemlig være med å kjempe i toppen blant proffmobilene på markedet, selv om du ikke har stor interesse av 3g-støtten.

Telefonen bygges over samme lest som megapikselmobilen 7610, men ser ut som en høygravid utgave med en tydelig bul midt på.

Les TV 2 Nettavisens test av Nokia 7610 her

Høygravid
6630 er ikke av de peneste telefonene vi har sett og er i likhet med andre profftelefoner noe stor og klumpete. Likevel er 6630 den minste av 3g-telefonene så langt.

Til gjengjeld har Nokias 3g-telefon støtte for det aller meste. Minnekort, Blåtann, mp3-spiller og ikke minst – et 1,23 megapiksels kamera.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kameraet tar meget bra bilder i godt lys utendørs, og er blant de beste mobilkameraene vi har testet.

I likhet med alle andre kameramobiler reduseres bildekvaliteten drastisk jo mindre lys som er tilgjengelig.

Du kan ta bilder i to oppløsninger, 1280x960 og 640x480, og sender du bildet som mms skaleres det automatisk ned til laveste oppløsning.

6630 har også seks ganger digital zoom, og kan ta opp til én time sammenhengende video. Kvaliteten er derimot ikke så mye å rope hurra for.

Skjermen er bra nok med 65.000 farger, men mange av tjenestene ville blitt bedre dersom Nokia hadde påspandert en skjerm med 262.000 farger slik blant annet Sony Ericsson har satt inn i sine topptelefoner.

Ikke minst ville det blitt enda morsommere å se mobil-tv, en kjempekjekk måte å få med seg nyhetene på bussen, trikken eller i en eller annen kø på.

Klikk på bildet for å forstørre.

Både NRK og TV 2 tilbyr mobil-tv med nyheter, sport og andre tjenester.

Ikke topp for video
Noe overraskende er det bare ett kamera på 6630. Det betyr at du ikke får brukt telefonen til toveis videotelefoni, en av tjenestene som har blitt hausset som interessant med 3g-nettet.

Nokia tilbyr riktig nok en dokkingstasjon til pc-en med et ekstra kamera, med da er du ikke lengre like mobil.

Nokia 6630 lar seg også enkelt synkronisere med pc-en din via den medfølgende kabelen, og fungerer godt som arbeidsverktøy. Ikke minst fordi applikasjonene er raske og responderer godt.

Imponerende er også batterilevetiden, som er på høyde med standard mobiltelefoner selv med hyppig bruk av internett og mobil-tv-

Konklusjon:
6630 er en av de beste telefonen vi har sett fra Nokia på lenge.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mobilen har støtte for både 3g og Edge, trebånd, mp3-spiller og et særs bra innebygd kamera er strålende, ekstra minnekortplass for de av oss som liker å ha mye musikk og bilder liggende på telefoner.

I tillegg er brukergrensesnittet både enkelt og lettfattelig, og slår mange andre proffmobiler ned i støvlene.

Det eneste vi savner er radio og en bedre skjerm – og designet kunne også vært litt mer spenstig. Likevel – vi synes Nokia 6630 står til seks.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag