*Nettavisen* Økonomi.

Sur avtale for Jarlsberg-osten

WTO-avtalen kan sørge for at Tine må kutte produksjonen av Jarlsberg i Norge med 12.500 tonn i året. Et hundretalls jobber vil gå fløyten.

02.08.04 14:57

Som følge av avtalen som ble inngått natt til søndag, vil all eksportstøtte til landbruksprodukter bli fjernet. For Tine Meierier er det dårlige nyheter.

- Det vil ramme osteeksporten fra Norge. Norge har en av de aller høyeste melkeprisene i verden, og med de høye priser vi har i Norge, er det vanskelig å konkurrere utenfor landets grenser, sier visekonsernsjef Hanne Refsholt i Tine til TV 2 Nettavisen.

Det er særlig produksjon av Jarlsberg-ost som vil bli rammet. Tine produserer i dag 23.000 tonn av den populære osten hvert år, 12.500 tonn går i dag til eksport.

Dermed står også arbeidsplasser i fare.

- Det er klart at hvis vi får en halvering av produksjonen, så vil det få konsekvenser for arbeidsplasser her, sier Refsholt.

Hvor mange som berøres er uklart, men det blir trolig over 100 ansatte som må finne seg annet arbeide.

- Vi har fire meierier som jobber med Jarlsberg-ost i Norge, og vi snakker kanskje om 100 til 150 ansatte som vil miste jobben her, sier Refsholt.

I tillegg vil melkebøndene bli berørt. Om lag 2000 bønder leverer melk til Jarlsberg-produksjonen som retter seg mot eksportmarkedet.

Tine har over flere år lagt om produksjonen for å komme en avvikling av eksportstøtten i møte. Blant annet har Tine startet produksjon av Jarlsberg-ost i USA, hvor salget har økt med 40 prosent hittil i år. Samtidig planlegges det produksjon i Irland.

Samtidig som eksporten trolig må kuttes til helt marginale nivåer, betyr WTO-avtalen at Tine må ruste seg for langt tøffere konkurranse på hjemmemarkedet. Reduserte tollsatser betyr økt import av rimeligere varer.

- Vi må forvente en økt import. Tine har en svært stor markedsandel i dag, så med mindre totalmarkedet vokser vil dette gå i en retning, sier Refsholt.

Landbruksminister Lars Sponheim har brukt store deler av helgen på å forsvare og avdramatisere den ferske WTO-avtalen. Bondelaget har hevdet at avtalen setter 20.000 norske arbeidsplasser innen landbruk i fare. Sponheim mener beregningene bygger på misforståelser, og viser til at en stor del av dagens landbrukssubsidier ikke vil bli berørt av den nye avtalen.

Landbruksministeren vedgår samtidig at bortfallet av eksportstøtten vil føre til tap av 2000 arbeidsplasser. Norskproduserte varer er rett og slett for dyre til å konkurrere i det utenlandske markedet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.