*Nettavisen* Økonomi.

Surfere jubler etter flere års kamp mot Equinor i Australia

Oslo 20190512. Surfedemonstrasjon, en såkalt paddle-out, går av stabelen søndag i havnebassenget utenfor Operaen. Surferne demonstrerer mot Equinors planlagte oljeleting i Australbukta.

SURFEDEMO: En såkalt paddle-out går av stabelen søndag i havnebassenget utenfor Operaen. Her er surferne som demonstrerer mot Equinors planlagte oljeleting i Australbukta. Foto: Ola Vatn (NTB scanpix)

I snart tre år har Anna Taylor og Tim Jones slåss mot Equinors plan om å lete etter olje i Australbukta. Tirsdag jubler de for at planen er droppet.

25.02.20 08:24

Mange av dem som har kjempet mot Equinors planer i Great Australian Bight er idealister på flere områder og svært bevisste på det truede dyre- og plantelivet utenfor kysten.

Flere flyttet dit for å fiske, dykke eller surfe, som Taylor og Jones, som kom for 19 år siden, bodde først mest på båt og så på fastlandet da de fikk barn.

– Åh, det var så herlig da borgermesteren her kom ut til oss med den meldingen og sa at Equinor hadde trukket seg! Telefonen har ikke stått stille, det er helt fantastisk. Det er en byrde som er tatt av skuldrene våre, nå blir det fest, sier Jones til NTB.

Les også: Equinor dropper planene om leteboring utenfor kysten av Australia

Elliston og kystregionen rundt har et røft klima, langt utenfor allfarvei og overlatt til seg selv, avhengig av å kunne klare seg på lite i perioder, og ikke minst er fisket, turistnæringen og det som er mulig å dyrke, helt livsnødvendig for alle som bor der.

En oljeutbygging, med risiko for en ulykke med utslipp, kunne sette alt i fare.

Vendepunkt i Norge

Surferne i Australia har arrangert demonstrasjoner flere steder, men mener det virkelige vendepunktet i kampen var at de sendte en delegasjon til Norge og Equinors generalforsamling i mai i fjor.

– Equinor er eid av folket, og folks stemme betyr tydeligvis mye i Norge. Nå stålsetter vi oss for neste kamp, for i kulissene lurer nok flere oljeselskaper. Det er mange som har hørt ryktene om at det er mye olje utenfor kysten vår. Men i kveld skal vi samle så mange vi kan i surfemiljøet og feire, sier Tim, og regner med at de kan tromme sammen kanskje 150 stykker. Det er nesten alt som kan krype og gå i regionen.

– Dette har i det minste skapt skikkelig samhold.

Les også: Kommentatorlegende: Tror norske oljeeiendeler kan bli verdiløse

Gjorde det rette

Jones sier ydmykt at Anna er frontfiguren av de to i surfermiljøets kamp mot oljeselskapers utbyggingsplaner i Australbukta. I bakgrunnen står hun i et annet intervju.

De to har én melding til Equinor:

– Dere gjorde det rette til slutt!

Les også: Engelsk stjerneprofessor om norsk sluttdato: – Lykke til som rollemodell for Saudi-Arabia og Russland

Nærmeste supermarked er 160 kilometer unna. De er selvforsynt med mat og drikke, mens klær og alt til husholdningen – til og med drivstoff – ordnes ved gjenbruk eller lages selv i hjemmet 10 kilometer utenfor byen Elliston, som med sine rundt 300 innbyggere nærmest er en metropol på denne delen av sørkysten av Australia.

– Det har vært snart tre år nå med kontinuerlig kamp mot Equinor. Da de fikk miljøplanen sin godkjent var det veldig mange her som ble skikkelig bekymret, men vi hadde hele tiden troen på at de ville gjøre det rette, og så gjorde de jo også det til slutt, som BP og Chevron, sier Jones.

Truet med rettssak

En av miljøorganisasjonene som har stått på barrikadene mot Equinors planer i Australia, er Wilderness Society South Australia. Nettavisen Økonomi snakket med lederen Peter Owen i Stavanger i fjor, da organisasjonen demonstrerte under selskapets generalforsamling. I dag uttrykker Owen lettelse over oljegigantens avgjørelse.

– Det har tatt sin tid, men dette er den rette avgjørelsen, og jeg er ikke i tvil om at hundretusenvis av mennesker som har støttet kampanjen Fight for the Bight i dag er både er glade og lettet over nyhetene, sier Owen i en melding.

Les også: Se aboriginerens bønn til Equinor i Stavanger

I forrige måned startet Wilderness Society South Australia de nødvendige forberedelsene for å ta anke avgjørelsen om å gi Equinor de miljømessige godkjennelsene. Owen oppfordrer nå australske myndigheter om å oppfatte hvilke signaler Equinors tilbaketrekning gir.

– Fire store oljeselskaper har nå forlatt Australbukta siden Fight for the Bight-bevegelsen startet. Det er tydelig at boring i Australbukta ikke er et fornuftig forslag, sier Owen, som håper myndighetene vil verne havområdet permanent.

Les mer: Equinor-sjefen ut mot boremotstandere: - Ikke veldig faktabasert

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.