Gå til sidens hovedinnhold

SV krever hastebehandling av Amazon-skatt

Fordi Norge ikke har skatt på royalties kan Amazon organisere seg til lavere skatt enn norske selskaper. Nå krever SV rask innføring av en slik skatt.

– Vi er sterkt bekymret for hvordan de vil komme hit og konkurrere ut bedrifter i Norge som følger loven og betaler skatt, sier finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski i SV til NRK.

Bakgrunnen er at Norge ikke har skatt på merkevarebruk, eller royalties. Førsteamanuensis Eivind Furuseth ved BI mener at Amazon og lignende internasjonale selskaper på den måten kan organisere seg til lavere skatt.

Les også: Hvem er redd for Amazon?

– I utgangspunktet så vil de konkurrere på samme vilkår som norske bedrifter. Men det som skiller Amazon fra et rent norsk selskap, er at de vil betale for bruk av merkevarer og så videre til utlandet, sier han.

Amazon etablerer seg nå i Sverige, noe som gjør at SV mener saken haster. Rett før sommeren var det høringsfrist for et forslag om skatt på royalties og renter.

Les også: Jeff Bezos er blitt dobbelt så rik på fem måneder

Regjeringen jobber fortsatt med saken, og Finansdepartementet sier det ikke er naturlig å kommentere en hypotetisk problemstilling, som for eksempel etablering av Amazon i Norge.

(©NTB)

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua

Kommentarer til denne saken