*Nettavisen* Økonomi.

Svak, svakere, amerikanere

Oslo Børs falt svakt gjennom formiddagen onsdag, men utforbakke gikk det først da amerikanske forbrukere sviktet.

Oslo Børs åpnet ned allerede fra morgenen av. Det skjedde på tross av at investorene flokket seg rundt John Fredriksens tankrederi Frontline, som etter å ha presentert knalltall for andre kvartal steg med over 4,4 prosent på svært høye volum. Hele 9,4 prosent av aksjene i Frontline skiftet hender i løpet av onsdag, tilsvarende aksjer for rundt to milliarder kroner.

Frontline er vanligvis en av de mest omsatte aksjene på Oslo Børs, og i dag var det den suverent mest omsatte aksjen. Men på tross av at tankrederiet gjorde sitt beste for å løfte børsen holdt det ikke.

Oslo Børs' hovedindeks skled sakte nedover utover formiddagen. Og klokken 14.30 gikk nedgangen over i et regulært fall i det amerikanske myndigheter presenterte statistikk som viser at ordreinngangen av varige goder falt med hele 4,9 prosent i juli. På forhånd var det ventet en nedgang på 1,5 prosent.

Både de internasjonale rentemarkedene og aksjemarkedene reagerte svært negativt på de amerikanske nøkkeltallene, og i likhet med Oslo Børs falt aksjene i London, Frankfurt og Paris straks nyheten om den skuffende ordreinngangen ble kjent.

Oslo Børs endte dagen ned 0,88 prosent, til 310,78 poeng. Hele 100 aksjer falt i verdi, mens bare 34 steg. 75 aksjer endte enten uforandret eller var ikke omsatt.

Frontline bidro - i tillegg til å motvirke kursfallet - også med å holde volumet oppe. Det ble totalt omsatt aksjer og grunnfondsbevis for 7,4 milliarder kroner.

Dagens kursvinner i det ellers så røde markedet var møbelprodusenten Håg, som endte opp hele 13,59 prosent. Det skjedde på bakgrunn av veldig sterke kvartalstall som ble presentert onsdag. Håg fikk i andre kvartal et overskudd før skatt på 10,6 millioner kroner, mot minus 16,2 millioner kroner i fjor. Omsetningen steg fra 99,7 millioner kroner til 137,2 millioner kroner.

Også hotellkjeden Rica hadde en god dag, med en kursoppgang på 6,4 prosent.

Dagens børstaper ble DynePel Systems, som onsdag sendte ut en børsmelding om at kjøpet av Rada Systems kanskje ikke blir noe av. Aksjen falt med 10,11 prosent.

Statoil og Hydro falt med henholdsvis 1,62 prosent og 0,96 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.