*Nettavisen* Økonomi.

Svakeste krone på en måned

Den norske krona har svekket seg kraftig de siste dagene, og det kan gi sentralbanksjef Svein Gjedrem et lenge etterlengtet pusterom.

19.05.04 12:39

Onsdag morgen var kronekursen over 8,30 mot euro for første gang siden 21. april. Krona har svekket seg fem av de seks siste handledagene. For bare ti dager siden var kronekursen nede i 8,07 mot euroen.

Lettere for Gjedrem

Dermed kan det synes som om kronerallyet er over for denne gang. Nordea Markets antyder at krona nå har funnet seg et nytt, naturlig leie som er til å leve med for både eksportindustrien og beslutningstakerne i Norges Bank.

«Fortsetter dette litt framover, vil det være veldig greit for Norges Bank», skriver Nordea i sin morgenrapport onsdag, og sikter til sentralbankens evige kronekurs-dilemma: Skal Svein Gjedrem & co. greie å få inflasjonen opp på kort sikt, krever det en svak krone.

Den kraftige kronestyrkingen i begynnelsen av mai vakte derfor bekymring blant ledende økonomer. De fryktet at Norges Bank ville bli tvunget til å kutte renta en gang i håp om å få krona til å gjøre vendereis, til tross for at temperaturen i økonomien er i ferd med å bli faretruende høy.

Oljeprisen ned

Et markert fall i oljeprisen de siste dagene kan ha vært med på å utløse kronesvekkelsen. Mens et fat nordsjøolje i helga gikk for over 40 dollar, ligger prisen onsdag rundt 37,70.

Krona har også svekket seg mot dollaren. Mens en dollar kostet 6,70 kroner i begynnelsen av mai, er kursen i skrivende stund 6,90.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.