Først kunne strømbørsen NordPool melde at strømprisen på torsdag blir den laveste på en hverdag siden folk flest begynte å tenke på strømpriser. Snittprisen i morgen blir 34 øre per kWh. Det skyldes blant annet svært mye vindkraftproduksjon.

Så kom NVE med den virkelig gode nyheten: For 6. uke på rad er det en markert økning i magasinfyllingen i Sør-Norge, og da spesielt det viktigste strømområdet på sørvest-landet der det har vært historisk lite vann i hele år.

– Den siste tiden har det vært varmere enn vanlig, og kraftforbruket har vært lavere enn i samme uke de siste ti årene. Samtidig har det vært mye nedbør i sørlige Norge. Det er gode nyheter for magasinfyllingen og kraftsituasjonen denne vinteren, sier direktør for energi- og konsesjonsavdelingen i NVE, Inga Nordberg.

I sin ukesrapport skriver NVE følgende:

«Mye tilsig og relativt lav produksjon bidro til at fyllingsgraden i sørlige Norge har økt med 17,3 prosentpoeng de siste seks ukene. Det er svært sjelden at fyllingsgraden har økt så mye i løpet av høsten»

Les også: Ekstrem strøm-usikkerhet: – Det kan bli nye prisrekorder, eller prisene kan fortsette ned

Kom veldig mye vann der det var viktigst

I Norge som helhet økte vannstanden med 2 prosentpoeng, og er nå på hele 78,6 prosentpoeng. Det er så vidt under det historiske gjennomsnittet.

Men det viktigste skjedde i Sørvest-Norge (NO2), der vannstanden økte med hele 3,9 prosentpoeng, og ender med det på en magasinfylling på over 70 prosent. Økningen tilsvarer hele 1,3 TWh elektrisitet.

1 TWh omtrent strømforbruket til hele Østlandet i den aller kaldeste uka på vinteren.


Tallene viser tilstanden søndag kveld, og tar ikke inn over seg at det har fortsatt å regne denne uken, noe som ventes å fylle opp magasinene enda mer.

Til sammenligning var fyllingsgraden kun 63,8 prosent før vinteren tok til i fjor.

Rasjoneringsfaren er ikke formelt avlyst, men innad i bransjen er nå frykten for rasjonering til vinteren i praksis helt borte.

NVE melder at de ikke puster helt ut ennå:

– Det er fortsatt meldt varmt vær i en periode framover, men etter hvert vil magasinene få mindre påfyll av vann fordi mer av nedbøren legger seg som snø. Selv om magasinfyllingen har gått kraftig opp i sørlige Norge de siste ukene, blir det viktig å følge med på hvordan kraftprodusentene bruker vannet framover, understreker Nordberg.

Ifølge NVE er det fortsatt usikre faktorer som gjør at situasjonen i sørlige Norge fortsatt kan bli krevende til våren. Så lenge prisene på gass og andre brensler forblir høye, kan vi forvente at de norske strømprisene vil ligge på et høyt nivå også framover i tid.

Les også: Sjokkrapport fra NVE og Statnett: Vi kan mangle strøm når vi trenger den aller mest

Vestlandet og Østlandet tilbake på normalen

Også på Vestlandet (NO5) var det en markant økning i forrige uke, og der er man nå tilbake på det som er normalnivåer.

Det samme har man gjort på Østlandet, noe som er gode nyheter, selv om magasinene i landsdelen er forholdsvis små.

Midt- og Nord-Norge har ikke hatt noen problemer med for lite vann i magasinene i år, og slik er det fortsatt. Ifølge NVEs tall ligger Midt-Norge nå på normalen, mens Nord-Norge fortsatt ligger godt over normalnivåene.