Gå til sidens hovedinnhold

- Svart PR bak laksenekt

Russlands importstans av norsk importlaks kan være motivert av økonomiske interessert i Russland.

Seniorforsker Jakub Godzimirski ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt mener den russiske importstansen av norsk oppdrettslaks kan være økonomisk motivert.

Store penger
Han viser til at verken norske eller andre lands matmyndigheter har funnet så mye tungmetall i fisken som russerne heder at de har funnet.

- Noen kan ha sett at det er stort penger i laks, og kanskje vil russiske aktører kaste seg på , sier Godzimirski til Dagens Næringsliv.

Han påpeker at negativ omtale av norsk laks kan ødelegge for noen og åpne veien for andre.

I tillegg til eventuelle økonomiske motiver mener Godzimirski at importstansen kan skyldes byråkratisk overivrighet. For eksempel ble polsk og ukrainsk kjøtt stoppet på den russiske grensen for ikke lenge siden.

Tror på løsning
Forsker Arild Moe ved Fridtjof Nansens Institutt sier at selv om iportstansen nok ikke er en ”stor, sentralstyrt konspirasjon”, er det likevel grunn til å tro at den voksende norske lakseeksporten kan ha kommet i konflikt med andre økonomiske interessert i Russland.

- Det er snakk om ganske store markedsandeler, sier han til DN.

Moe tror på en snarlig løsning, men den må kunne presenteres som en innrømmelse i Russland. For eksempel kan Norge gå med på økt kontroll av fisken.

Kommentarer til denne saken