Svartelist deg selv

Hvis du har problemer med å motstå fristelsen til å handle på kreditt, kan du snart selv be kreditt-opplysningsselskapene om å svarteliste deg.

10.05.04 06:43

Nye konsesjonsregler for kredittopplysningsforetakene trer snart i kraft, og en av endringene er at du selv kan be om å bli svartelistet som dårlig betaler slik at du ikke får lån og kredittkort.

- Dette er ment som en håndsrekning til dem som har problemer med å dekke gjeld og stå imot når de blir fristet til å handle på kreditt, sier juridisk rådgiver Katrine Berg i Datatilsynet til Dagsavisen.

Samtidig melder Forbrukerrådet at det er mange som har det motsatte problemet, og som klager til rådet over at de er blitt urettmessig svartelistet.

På drøyt tre måneder har det kommet inn 500 inkassoklager, og halvparten av dem som tar kontakt oppgir at krav som er omtvistet likevel har gått til inkasso. Forbrukerrådet vil nå gjennom et eget prosjekt se på rutinene til kredittopplysningsforetakene og inkassobyråene.

Generalsekretær Thor Andersen i Norske kredittopplysningsbyråers forening mener derimot at det er ytterst få tilfeller av at folk blir feilaktig oppført som dårlige betalere.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.