*Nettavisen* Økonomi.

Sveaas må i retten

Øvrevoll 24.08.2003 Foto: Linn Marie Hammernes (TV 2 Nettavisen)

Flere saksøkere – en tingrettsdommer inkludert - har trukket finanskjendis Christen Sveaas for retten etter en strid om aksjekjøp i et eiendomsselskap.

I 14 år var Christen Sveaas hemmelig eier av en aksje i eiendomsselskapet as Storgaten 6, som eide NAF-bygget i Oslo. Finanskjendisens eierskap i as Storgaten 6 ble først kjent da Eiendomsspar as kjøpte alle aksjene i selskapet i 2001.

De øvrige eierne i selskapet mislikte sterkt at Sveaas dukket opp som eier.

- Bevisst skjult

De mener Sveaas bevisst brøt selskapets vedtekter da han i 1987 kjøpte aksjen i hemmelighet, uten styregodkjennelse og uten at øvrige eiere fikk benyttet sin forkjøpsrett.

- Sveaas har bevisst holdt denne transaksjonen skjult. Da vil det være uberettiget av ham å innkassere den betydelige gevinst som ligger på hver av disse aksjene, sier saksøkernes prosessfullmektig, advokat Tallag Andersen, til TV 2 Nettavisen.

Som følge av Sveaas angivelige vedtektsstridige opptreden, mener saksøkerne at finansmannen oppnådde en gevinst på 1,7 millioner kroner på den aktuelle aksjen.

Tingrettsdommer blant saksøkerne

Saksøkerne er Jan Eiof Jonson, Elof Jonson, Tore Salicath og tingrettsdommer i Asker og Bærum, Jens-Jacob Sander, pluss to av hans søsken. De krever totalt 2,5 millioner kroner i erstatning av Sveaas, renter inkludert. I tillegg kommer saksomkostninger på mellom 100.000 og 200.000 kroner.

- Hadde saksøkerne visst at aksjen skulle over på Sveaas' hender ville de benyttet seg av forkjøpsretten, fordi man allerede var på kollisjonskurs om styringen av selskapet, sier advokat Tallag Andersen til TV 2 Nettavisen.

Eierne i as Storgaten 6 hadde nemlig hentet Sveaas inn som finansiell rådgiver, men ble etter hvert skeptiske til rådgiverens hensikter. De oppfattet at han var mer interessert i egen økonomisk vinning enn i selskapets interesser, heter det i stevningen fra august i fjor.

Blankt avvist

Sveaas' prosessfullmektig, advokat Jon Tenden, vil ikke gi kommentarer før rettssaken.

- Det jeg skal si i sakens anledning, skal jeg komme med i retten tirsdag og onsdag, sier advokat Tenden til TV 2 Nettavisen.

Ifølge Dagens Næringsliv har Sveaas i en erklæring til styret i 2001 blankt avvist saksøkernes krav. Han hevder selgeren av aksjen, en nå avdød kvinne, falbød ham aksjen fordi hun var i en vanskelig økonomisk situasjon. Sveaas anførte også at de øvrige aksjonærene uansett ikke ville benyttet seg av forkjøpsretten på det aktuelle tidspunktet i 1987.

Etter stevningen skal det ikke ha vært ført forhandlinger om forlik mellom partene.

Det er innkalt to vitner i saken. Bevisførselen vil derfor hovedsakelig bestå av partsforklaringer. Rettssaken begynner tirsdag. Oslo tingrett har avsatt to dager til saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.