Resultatet før finansposter og skatt i samme periode i fjor var på 3,1 milliarder kroner, viser Hydros kvartalsrapport, som ble lagt fram onsdag.

Det omfattende cyberangrepet i mars forsinket rapporten. Den inneholdt til gjengjeld den gode nyheten om at regningen for angrepet ikke er blitt så høy som først antatt. Kostnadene for første kvartal endte på 300–350 millioner, opptil 100 millioner kroner lavere enn tidligere antatt. Selskapet regner imidlertid med at cyberangrepet vil koste dem ytterligere 200–250 millioner kroner i andre kvartal i år.

Dette er bare et av flere problemer selskaper har måttet bale med og som tynger resultatet. Lavere realiserte priser på aluminium, høyere råvarekostnader og effekten av produksjonsbegrensningene ved aluminaraffineriet Alunorte i Brasil preger resultatet, opplyser Hydro.

Lyspunkter i Brasil

20. mai hevet imidlertid en brasiliansk domstol restriksjonene Alunorte-anlegget har vært underlagt som følge av anklager om at det slapp ut forurenset regnvann i februar i fjor.

Konsernsjef Hilde Merete Aasheim sier at selskapet nå vil konsentrere seg om å gjenoppta normal drift ved Alunorte, samt anleggene Paragominas og Albras.

– Den brasilianske virksomheten danner grunnlaget for Hydros overordnede agenda og vår ambisjon om å øke lønnsomheten, sier hun i en kommentar til kvartalsrapporten.

Selv om driftsresultatet er langt unna fjorårets første kvartal, er det sterkere enn hva analytikerne ventet. Analysebyrået TDN/Infront hadde spådd et resultat på 123 millioner kroner for første kvartal, melder E24. Ifølge Dagens Næringsliv hadde 13 analytikere anslått at Hydro ville få et driftsresultat på 150 millioner kroner.

– Vi er fortsatt optimistiske når det gjelder de langsiktige utsiktene for aluminium. Men grunnet usikkerheten i markedet og utfordringen med lønnsomhet i bransjen generelt, vil vi heve forbedringsambisjonene våre, sier Aasheim.

– Streng disiplin

Hun sier selskapet vi foreta en strategisk gjennomgang av såkalte «rolled products», altså valset aluminium, og sørge for strengere finansiell disiplin og høyere inntjening.

Selskapet viser til gode resultater innen forretningsområdet for aluminiumsprofiler og -rør («extruded products»), spesielt i Nord-Amerika. Selskapets kraftvirksomhet Energy gjør det også bra som følge av høye kraftpriser.

Aasheim opplyser at Hydro vil arrangere en investordag 24. september der selskapets oppdaterte ambisjoner vil bli lagt fram.

(©NTB)