*Nettavisen* Økonomi.

Svensk flyskam rammer Norwegian - legger ned rute

bilde av Norwegian-fly

SVENSKEKUTT: I løpet av januar neste år, legger Norwegian ned sin rute mellom Stockholm og Malmø. Foto: NTB Scanpix (NTB scanpix)

Flyskammen herjer og svenske passasjerer vender flyselskapene ryggen.

13.11.19 08:19

TRONDHEIM (Nettavisen Økonomi): Nå legger Norwegian ned ruten mellom Stockholm og Malmø. Det betyr at Malmø lufthavn Sturup mister rundt 300.000 passasjerer når Norwegian tar av for siste gang i løpet av januar 2020.

Det er dramatiske tall for en flyplass som hvert år håndterer drøyt 1 million innenrikspassasjerer. Norwegian har i gjennomsnitt 20 tur/retur-flyvninger på strekningen hver uke.

Klikk på bildet for å forstørre. Greta Thunberg

PÅDRIVER: Greta Thunberg prøver å unngå fly i det hele tatt. Foto: Melissa Renwick (AP)

Les også: Helomvending etter kundestorm: Her er Norwegians nye bagasjeregler

Nedgangen på 30 prosent vil komme på toppen av årets dramatiske passasjernedgang. I likhet med resten av flysverige, har også Sturup mistet hver tiende passasjer så langt i år.

Tror det kommer flere nedleggeler

Det er det svenske fenomenet flyskam som har rammet den svenske innenlandstrafikken knallhardt de siste årene.

Flyskam er skam eller uvilje mot å fly på grunn av utslippene som flyreiser medfører.

Den mest profilerte representanten for flyskam i Sverige er klimaaktivisten Greta Thunberg, som nylig gjennomførte en to uker lang båtreise til New York, fordi hun nekter å ta fly over Atlanteren.

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs tror imidlertid ikke Norwegians Malmø-exit betyr at vi nærmer oss en flyplassnedleggelse i Sverige.

Klikk på bildet for å forstørre. FLYANALYTIKER: Hans Jørgen Elnæs i Winair.

FLYANALYTIKER: Hans Jørgen Elnæs i Winair. Foto: Paul Weaver

- Jeg tror noe av passasjertapet vil bli bli kompensert av andre selskap med mindre fly som vil se muligheter nå som Norwegian trekker seg ut. I tillegg har Sturup en betydelig utenlandstrafikk, sier Elnæs til Nettavisen.

LES OGSÅ: Norwegian med 16 nye direkteruter fra Skandinavia

Samtidig understreker han at nedgangen i flytrafikken vil fortsette.

Få passasjerer og høye kostnader

- Dette er ikke den siste rutenedleggelsen vi vil se i Sverige. Passasjernedgangen vil fortsette inn i 2020. Men det er for tidlig å si noe om den kraftige passasjernedgangen innenlands vil føre til nedleggelser av flyplasser.

Overfor Nettavisen forklarer Norwegians presseansvarlige Andreas Hjørnholm nedleggelsen på følgende måte:

- Ruten legges ned på grunn av sviktende passeretterspørsel kombinert med høye flyplassavgifter. I tillegg merker også vi at mange passasjerer i Sør-Sverige bruker Københavns Kastrup som sin primære flyplass. På Kastrup fly hver femte passasjer med Norwegian.

Annonsebilag