*Nettavisen* Økonomi.

Svensk storbank i kjempetrøbbel

Swedbank. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I TRØBBEL IGJEN: Swedbank skal ha bidratt til forretninger, via skatteparadis, med selskap på USAs forbudsliste. Illustrasjonsfoto: Swedbank-filial. Foto: (NTB scanpix)

Den svenske skandalebanken Swedbank skjelver foran nye avsløringer

20.11.19 08:14

Swedbank, som allerede har fått kjørt seg i 2019 etter hvitvaskingsskandale i Baltiukum og razzia etter mistanke om brudd på innside-regler, ser ut til å få et nytt alvorlig skudd for baugen.

Ifølge storavisen Expressen, som viser til et dokumentarprogram som skal sendes på svensk TV onsdag 20. november (i kveld), skal Swedbank ha blitt brukt til å gjennomføre forbudte transaksjoner med selskaper som er sanksjonert av USA.

Det er programmet Uppdrag granskning som kommer med avsløringene.

- Jeg er oppbragt og urolig, sier Swedbanks administrerende direktør Jens Henriksson i programmet.

Les også: Svensk skandalebank får ny sjef

Swedbank blir ifølge Uppdrag granskning etterforsket av amerikanske myndigheter for å ha bidratt brudd på USAs sanksjoner mot Russland.

I følge programmet har 10 millioner svenske kroner gått gjennom Swedbank fra en eier i Kalashnikov Russland - til en eier i selskapet Kalashnikov USA. Kalashnkov Russland er på USAs sanksjonsliste og det er følgelig forbudt for amerikanske selskaper å gjøre forretninger med det.

Les også: Swedbank-direktør sparket og aksjehandelen stanset

Oligarken Iskander Makhmudov, som i følge tidligere UG-programmer er innblandet i slusing av milliarder av kroner gjennom skatteparadiser, skal være involvert i avtalen.

Svenske kommentatorer mener at Swedbank risikerer sterke reaksjoner fra USA.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.