*Nettavisen* Økonomi.

Svenskehjelp til Røkke

OSLO TINGRETT (TV 2 Nettavisen): Muntlig eksamen er lov og bedre enn skriftlig. Det forklarte et av hovedvitnene i båtsertifikatsaken torsdag.

Aktor hadde innkalt fire svenske vitner for å styrke saken sin mot Kjell Inge Røkke, men det ene vitnet etter det andre forklarte at en slik muntlig eksamen Røkke sier han tok er fullt lovlig.

Aller lengst gikk lektor Gøran Lindholm ved Chalmers Lindholmen Høgskola. Han er den som har drevet lengst med eksaminering for «fartygsbefals klasse åtte».

- Av praktiske årsaker så gjør man det skriftlig når det er mange, men hvis det er én eller to som kommer kan man gjør det muntlig. Det går jo raskere. Kvaliteten på en eksamen er jo også bedre hvis man kan gjøre det muntlig, forklarte Lindholm for retten.

Han mener sensorene bedre kan undersøke om den som tar eksamen har de nødvendige kunnskapen hvis eksamen gjennomføres muntlig.

Lindholm forklarte videre at ni av ti eksamener gjennomføres skriftlig.

Retten fikk også høre at det ikke finnes noen krav fra det svenske Sjøfartsdirektoratet til hvordan eksamen skal gjennomføres. Det vesentlig er at de som tar eksamen har de nødvendige kunnskapene, forklarte Lindholm.

Tre andre vitner fra det svenske sjøfartsnæringen forklarte også at muntlige eksamener var helt lovlig.

Tidligere i rettsaken har både Kjell Inge Røkke og Claes Pallin forklart at de gjennomførte en muntlig eksamen på Røkkes kontor 21. mai 2001. Røkke er tiltalt for å ha skaffet seg bevis for denne eksamen på uredelig vis. Røkkes forsvarer argumenterer med at eksamen virkelig fant sted, og at Røkke derfor ikke har gjort noe galt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.