Svenskekrona raser

Godt nytt for grensehandelen

MER FOR PENGENE: I år har du aldri fått mer for pengene i Sverige enn du gjør akkurat nå.

MER FOR PENGENE: I år har du aldri fått mer for pengene i Sverige enn du gjør akkurat nå. Foto: Halvor Ripegutu

Svenskekrona faller til sitt klart svakeste mot den norske kronen siden oktober i fjor. Det gjør det enda mer attraktivt for nordmenn å handle i nabolandet.

25.04.19 14:32

Den svenske kronen er på sitt svakeste mot den norske på over seks måneder. Det er svært godt nytt for de som handler mye i Sverige. Det betyr at du får mer for pengene når du drar over grensen.

100 svenske kroner koster nå 90,7 norske kroner etter at det ble kjent at Riksbanken utsetter plan om renteøkning, mot 91,7 kroner i forkant av møtet.

Rekordbillig

Svenskekrona har svekket seg gjennom hele 2019 og er nå ned sju prosent siden nyttår.

Kroneraset gjør at det kan være enda smartere økonomisk å handle i Sverige. I anledning påsken gjorde Nettavisen en prissammenlikning av vanlige dagligvarer i Norge og Sverige. Forskjellen var på svimlende 40 prosent og en svakere svensk krone vil gjøre differansen enda større.

- Særlig store husholdninger kan spare mye ved å handle i Sverige. Flere av varehusene har mange gode tilbud i påska, og nå som den norske kronen har styrket seg mot den svenske, er det ekstra rimelig, uttalte forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea til Nettavisen i forrige uke.

Riksbank-fall

Grunnen til fallet er at den svenske sentralbanken, Riksbanken, endrer sine renteprognoser.

Tidligere var det varslet at rentehevningen trolig ville komme i andre halvår i år.

Men prognosene som Riksbanken la fram torsdag, tyder på at økningen først vil skje mot slutten av året eller i begynnelsen av 2020.

Det betyr at den svenske sentralbanken ligger blant bak Norges Bank, som allerede har hevet renten to ganger det siste året og varsler opptil to rentehevinger til innen utgangen av 2019. Det vil si at styringsrenten i Norge kan ligge på 1,5 prosent ved utgangen av året, mens renten i Sverige vil ligge på dagens nivå, -0,25 prosent, altså 1,75 prosentpoeng lavere enn her hjemme.

FALLER: Den svenske krona svekker seg. Foto: Halvor Ripegutu

En høy rente er vanligvis en viktig driver for valutaen, ettersom det betyr at du får bedre avkastning for pengene, noe som øker etterspørselen etter valutaen i landet hvor renten øker.

Riksbanken påpeker at inflasjonen er uventet lav både i Sverige og andre deler av verden. I tillegg er det usikkerhet rundt den globale økonomiske utviklingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.