*Nettavisen* Økonomi.

Svenskene frykter høye strømpriser

Svenske kraftprodusenter frykter at årets strømvinter kommer til å bli svært dyr. Nå må man bare håpe på unormalt mye nedbør de neste ukene.

De neste ukenes nedbør i Norge og Sverige vil nemlig bli avgjørende, mener svenskene.

Nivåene i svenske og norske vannmagasiner har hittil i år ligger under nivåene i fjor, da strømprisene steg til rekordnivå. Vel halvparten av Nordens samlede strømproduksjon kommer fra vannkraft, og utviklingen i kraftmarkedet avhenger sterkt av nedbørsmengden.

Håpet er nå at det skal komme så mye regn til nærmeste ukene at nivået i vannmagasinene øker, skrev Sydsvenska Dagbladet i helgen ifølge NTB

– Det er selvfølgelig fare for svært høye strømpriser, sa selskapet Svensk Energis sjef Per-Olof Granström til avisen.

– Samtidig vil prisnivået bli påvirket av hvor kaldt det blir, tilføyde Granström. Forrige vinter førte lav vannstand i magasinene til rekordhøye strømpriser der en kilowatt-time i begynnelsen av januar kostet over en krone på spotmarkedet.

Før helgen lå prisen i Sverige på 33 øre. Samtidig ble det meldt om enda lavere nivå i vannmagasinene enn på samme tid i fjor, og håpet er nå at det skal komme så mye regn de neste ukene at nivået stiger vesentlig før vinterkulda setter inn for alvor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.