*Nettavisen* Økonomi.

Svenskene jubler over Siv Jensens sukkerbeskjed: - Vi er vinnerne

 

STORSALG: Henrik Weile, butikksjef Coop Storlien, kan fornøyd konstatere at Siv Jensen (innfelt) ikke vil endre sukkeravgiften neste år. - Det gjør oss ikke mindre optimistiske når vi skal flytte inn i helt nye lokaler neste år.

Mens Siv Jensen presenterte statsbudsjettet på Stortinget, strømmet brustørste trøndere til Storlien. – Jeg er norsk budsjettvinner også i år, smiler buttikksjef Henrik Weile.

STORLIEN (Nettavisen Økonomi): - Det er flere faktorer som spiller inn. Som forskjell i lønnsnivå. Men selvfølgelig, vi merket et hopp i salget da sukkeravgiften ble øket i 2017. Og veksten vil bare fortsette.

Nettavisen rusler sammen med Henrik Weile inne på Coop Storlien noen kilometer inn i Sverige. Det er mandag formiddag, men parkeringsplassen utenfor butikken er fylt opp med norske biler.

Rundt butikksjef Weile løftes brett etter brett med brus ned i romslige handlevogner. I Oslo er finansminister Siv Jensen akkurat ferdig med å legge frem neste års statsbudsjett for Stortinget.

Der kom det frem at norske brusprodusenter ikke ble bønnhørt.

Klikk på bildet for å forstørre.  

POPULÆRT: Brus fylte mer enn halvparten av mange handlevogner da Nettavisen var på Storlien. Foto: Stein Nervik

– Jeg er norsk budsjettvinner også i år, konstaterer en fornøyd Weile når Nettavisen informerer ham om at sukkeravgiften i Norge ikke endres.

Dobbelt så stor neste år

Sammen med sine 30 ansatte omsetter Weile dagligvarer for 200 millioner kroner i året. I tillegg er butikken utleveringssted for Systembolaget.

LES OGSÅ:

– Det blir nok enda mer handel her når den nye butikken er ferdig til våren. Da får vi dobbelt så stor butikk og det blir også et lite handlesenter, legger han til og tar oss med ut på parkeringsplassen for å vise det nye storsenteret som reiser seg på nabotomta.

- Godt og veldig billig

Mens han gjør det rusler Kristin Rekstad mellom reolene sammen med døtrene Helene (14) og Malin (19). Handlevognen til familien fra Trondheim har fått haug når Nettavisen møter dem i kassa.

Klikk på bildet for å forstørre.  

SATSER: Grensehandelen på Storlien bare vokser og vokser. Nå gleder  butikksjef Henrik Weile seg til å forlate små og slitte lokaler og flytte inn i romslige og nye lokaler i april. Foto: Stein Nervik

– Vi tok turen hit i dag fordi det er høstferie. Så vi tenkte «hvorfor ikke dra til Sverige for å spare penger», smiler Kristin.

– Det ble visst 2.900 svenske kroner for alt dette som er godt og veldig billig, forteller hun.

– En god del av det dere har handlet er brus?

– Ja. Vi tenker ikke så mye på sukkeravgiften i det daglige fordi vi ikke drikker så mye brus. Men vi hamstrer også, så det er klart den bidrar til handelslekkasje, sier Kristin.

– Du mener den bør settes ned eller fjernes?

Klikk på bildet for å forstørre.  

OPPGJØRETS TIME: Etter å ha vandret mellom reolene må regningen betales. Kristin Rekstad gjør det via mobilen mens døtrene pakker varene i bakgrunnen. Foto: Stein Nervik

– Jeg tror det ville vært best. Jeg tror ikke nordmenn ville drukket mer brus heller. Kanskje tvert imot. Min erfaring er at det drikkes mer når vi hamstrer, sier mor og får bekreftende nikk fra døtrene.

– Ja, vi kommer nok til å drikke mer brus de neste ukene, sier Malin.

Protesthandle mot regjeringen

Langt fra alle som er på Storlien denne mandagen ønsker å snakke med Nettavisen. En av årsakene kan være at bagasjerommet fylles med mer enn tillatt kvote.

For andre handler det om at svenskehandelen er nødvendig for å få endene til å møtes.

– Jeg er forbannet på hvordan vi pensjonister og andre behandles av denne regjeringen. Normalt ville jeg ikke handlet i Sverige, men vi gjør det for at de pengene vi har skal strekke seg litt lenger. Og vi får råd til litt ekstra brus, forteller en pensjonert dame vi møter på vei ut av butikken.

Før hun sier takk for praten, legger hun til:

– Vi er mange i den gruppen som handler her. For meg er det også en protest mot regjeringen. De har råd til skattelette. Mens unge mennesker på arbeidsavklaringspenger, de som trenger migrenemedisin eller annen hjelp må klare seg med mindre. Nei, takk for at Sverige er så nært.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.