*Nettavisen* Økonomi.

Svensker vil kjøpe Volvo

Foto: Volvo

En gruppe svenske investorer forbereder et hemmelig bud på Volvo.

10.03.09 12:50

Den svenske gruppen som forbereder et bud på Volvo består av investorer som er bekymret over at den svenske bilindustrien blir lidende hvis kunnskap og teknikk blir solgt til Kina.

Tidligere Volvo-sjef Pehr G. Gyllenhammar skal, ifølge Expressen være rådgiver for gruppen.

Kinesere
Fra før av er tre kinesiske bilprodusenter interessert i å kjøpe det svenske bilkonsernet - som eies av Ford.

Financial Times skriver at Ford har hatt møter med flere interessenter i London. Eventuelle kjøpere har skrevet under et taushetsløfte, og Ford venter nå på seriøse forslag til en handel.

Da Ford solgte LandRover og Jaguar til indiske Tata Motors, ble det først gjennomført etter at store avtaler og kontrakter ble avtalt om produksjon og tilgang til reservedeler og verktøy for lang tid framover.

En kilde med innsyn i budrunden sier til Financial Times at budgiverne kommer til å måtte nøye seg med den informasjonen de fikk i London. Det betyr at de ikke får se Volvos fabrikker i Göteborg og i belgiske Gent.

Litt skeptisk
De tre kinesiske interessentene er Chang’an Auto, Dongfeng og Geely.

General Motors og Ford har håpet på de kinesiske interessentene. Men i Kina heter det at regjeringen vil at bilprodusentene går forsiktig fram.

Det finnes hele 45 bilprodusenter i Kina. Og regjeringen vil helst at man samarbeider innen egne grenser før man kjøper utenlandske bilprodusenter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag