En minimal prisnedgang sørget for at det ikke ble en fjerde dag på rad med ny sommerstrømprisrekord på Øst- og Vestlandet, men prisene fortsetter på et skyhøyt nivå.

Inkludert moms koster strømmen før nettleie 2,92 kroner i gjennomsnitt på fredag.

Les også: NVE: - Kan tyde på at vannkraftprodusentene sparer på vannet

I Sørvest-Norge øker prisen en anelse, og blir 4,34 kroner i gjennomsnitt, med en pristopp på morgenen på 5,31 kroner.

Landsdelen ligger nå normalt prismessig mellom England og Tyskland. Den siste tiden har det i all hovedsak blitt importert strøm fra England, og eksportert til Danmark og Tyskland.

Eksporten fortsetter

Og denne eksporten fortsetter fredag til tross for de høye prisene og lav vannstand i landsdelen: 25,6 GWh sendes til til Tyskland, noe som er 76 prosent av kapasiteten.

I tillegg sendes rundt 15 GWh til Danmark. Fra England importerer vi drøyt 8 GWh.

Svenskene lever i en annen verden

Det blir ofte sagt at det norske og svenske strømnettet er fullt ut integrert, men prisforskjellene mellom Norge og Sverige er for tiden ekstremt høye.

Mens det har blitt satt nye prisrekorder i deler av Sør-Norge hele denne uken, får Sør-Sverige sin 3. dag på rad med priser under 20 øre for strømmen.

Det betyr at snittprisen på Sørvest-landet er omtrent 20 ganger høyere enn i Sverige.

Årsaken er en kombinasjon av at Sverige har langt mindre vannkraft enn Norge, kjernekraft som har økt produksjonen den siste tiden, en god del vindkraft - og veldig billig import av norsk kraft fra Midt- og Nord-Norge.

I Nord og Midt-Norge er for øvrig prisene enda lavere enn i Sverige: Prisene ligger stabilt på 1,4 øre gjennom hele dagen.