*Nettavisen* Økonomi.

Sverige redder lommeboka til 1,1 millioner nordmenn

Foto: SCANPIX

Ny svenskeløsning kutter forhatt regning i to.

03.11.11 21:32

Strømprisene fortsetter å falle takket være den regnfulle sommeren og høsten. Og tirsdag 1. november har strømkunder i Midt-Norge og Nord-Norge enda en grunn til å juble.

Det betyr at hele 1,1 millioner nordmenn fra Møre og Romsdal og nordover til og med Finnmark kan se lysere på fremtiden.

Ferske tall fra kraftbørsen Nord Pool viser at snittprisen for oktober varierte mellom 20 og 22 øre per kilowattime (kWh) avhengig av hvilket prisområde du tilhører. For ett år siden var prisen mellom 39,6 og 41,5 øre. Med andre ord - strømprisene er nesten halvert.

I september endte snittprisen på mellom 17,2 og 24,7 øre per kilowattime. I september 2010 lå prisen mellom 38,5 og 40,6 øre.

Les mer i saken: Skrekkregningen er kuttet i to.

Hyggelig pris i hele vinter
Ifølge flere eksperter kan norske kunder forvente at de lave prisene vil vare hele vinteren.

Direktør for HR og kommunikasjon i strømleverandøren Fjordkraft, Jeanne K. Tjomsland spådde nylig overfor NA24 en strømpris på landsbasis på like under 50 øre i desember 2011.

Markedssjef Jan Jansrud i Gundbrandsdal Energi peker på tre hovedgrunner til hyggelige prisutsikter i vinter.

- Først og fremst er ressurssituasjonen forskjellig i år, vannmagasinene har mye mer vann nå enn på samme tid i fjor. Vi er faktisk tilnærmet tilbake til en normalsituasjon når det gjelder vannreservene, noe vi kan takke den ekstremt nedbørrike sommeren og høsten for, sier Jansrud.

Han tror prisene vil stige noe sammenlignet med de rekordlave prisene i september og oktober.

- Når vinterforbruket setter inn, må en regne med at spotprisene stiger en del, jeg vil anta i nærheten av marginalkostnadene på kull som ligger i området 46,0 øre per kWh inklusive mons. Men prisene kan også holde seg lavere. Vi har tidligere erfart at det har kommet mye regn både i november og sågar i desember, så alle scenarier er mulig, sier Jansrud.

Flere forhold bedrer situasjonen
En annen ting som taler i strømkundenes favør er at Finland snart åpner sitt nye store kjernekraftverk. Dette har en årlig produksjon på cirka 12 TWh som er forventet inn i strømmarkedet i løpet av 2012. En terawattime tilsvarer en milliard kilowattimer og er cirka like mye strøm som det blir brukt i Drammen i løpet av ett år.

I tillegg vil det nye felles norsksvenske elsertifikatmarkedet som trer i kraft fra nyttår generere mye fornybar kraft inn mot år 2020.

- Disse to faktorene bidrar til at de fleste i bransjen tror at Norden går mot et kraftoverskudd i årene som kommer. Det bør dermed blid beytdelig hyggeligere strømregninger for folk flest enn det vi har sett de to siste årene, sier Jansrud.

Jubler over nye prisområder i Sverige
Tirsdag 1. november har strømkunder i Midt-Norge og Nord-Norge enda en grunn til å juble. Fra i dag er Sverige inndelt i fire nye prisområder. Frem til nå har svenskene hatt lik strømpris i hele landet.

Den nye inndelingen, som er et ledd i EUs arbeid for å skape et velfungerende felles europeisk el-marked, vil gi lavere priser nord i Norge fordi det blir billigere å importere strøm fra Nord-Sverige til Nord-Norge.

- Nye prissoner i Sverige gir en sikrere drift av det svenske kraftsystemet og sikrere strømforsyning i Sør-Sverige og Sjælland, høyere kraftimport til Sør-Sverige og Sør-Norge ved høyt forbruk. Det forventes at prisene vil bli lavere i de midtre og nordlige delene av Norge og Sverige i perioder med stort forbruk i Sør-Sverige, skriver Statnett i en pressemelding.

Med fire prisområder i stedet for ett, reduseres utfordringene med at svensk kraftutveksling med landene omkring ble hindret av begrensninger internt i det svenske nettet. Samtidig vil det gi tydeligere prissignaler til produksjon og forbruk i ulike deler av Sverige.

- Fordi den nordiske kraftforsyningen henger så tett sammen, vil forandringer i Sverige også få noen konsekvenser for landene rundt. Det forventes at prisene i den sørligste delen av Sverige blir høyere i perioder med høyt forbruk. Dette vil gi større kraftimport til Sør-Sverige over de kabelforbindelsene de har til land utenfor Norden, sier konserndirektør Øivind Rue i Statnett og legger til: - Det vil også bedre mulighetene for import til Sør-Norge når det er behov for det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.