Gå til sidens hovedinnhold

Sviende dom for Ryanair

Ryanair må tilbakebetale deler av millionsubsidiene fra Charleroi flyplass i Belgia. Flyselskapet mener at det spøker for de lave billettprisene.

EU-kommisjonen avsa tirsdag dommen i saken. Ryanair har lenge ventet på utfallet, og truet i forkant med at dommen kunne virke inn på billettprisene.

Ifølge Sky News må Ryanair trolig betale tilbake rundt tre millioner pund, det vil si omtrent 38 millioner norske kroner. Dette er rundt halvparten av det Charleroi, som ligger knapt fem fil sør for hovedstaden Brussel, har gitt i subsidier til lavprisselskapet.

Ryanair hevder på sin side at selskapet hjelper lokal økonomi ved å fly til små flyplasser som blir lite brukt. De mener dette kompenserer for støtte selskapet får fra lokalsamfunnet.

Myndighetene i den belgiske regionen Walloon, hvor Charleroi befinner seg, har regnet ut at Ryanairs tilstederværelse gir reigonen årlige inntekter på knapt 400 millioner kroner.

Den irske presidenten i EU-parlamentet, Pat Cox, frykter dommen vil få store konsekvenser for andre lavprisaktører i europeisk luftfart.

- Jeg er bekymret for at beslutningen kan få konsekvenser langt ut over Ryanairs bruk av Charleroi flyplass, sier han i en pressemelding.

Cox påpeker samtidig at EU-parlamentet er opptatt av å stanse subsidier som rammer flyselskaper ulikt.

Både Ryanair og myndighetene i Walloon sier de vil anke avgjørelsen.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk