Det hele startet da Jan Ivar Lien skulle hjelpe svigermora på 84 år med noen regninger. Da han gikk gjennom regningene var det et par fakturaer han stusset på. Det var organisasjoner som hevdet å hjelpe barn i nød, men han synes det ikke fremsto særlig troverdig.

– Da var det et par betalinger jeg skurret på. Jeg sa at jeg ikke visste om jeg ville betale dem, fordi jeg var usikker på om det var en reell innsamlingsaksjon, sier Lien til Nettavisen.

Han tok kontakt med Innsamlingskontrollen som jobber med å følge pengene som blir gitt til innsamlinger og organisasjoner. Hvis en stor andel av pengene går rett i lomma til eierne og ansatte, føres organisasjonen opp på en OBS-liste.

– Da jeg snakket med dem ble det klart at organisasjonene hadde ingen dokumentasjon. Og de sto på OBS-listen, og sender under 30 prosent av pengene videre til organisasjonen som skal hjelpe med formålet, sier Lien.

Ras av klager

Innsamlingskontrollen bekrefter overfor Nettavisen at de har mottatt en rekke klager på organisasjonene som Lien reagerte på. Spesielt har det tatt helt av i sommer.

– Sommeren er gjerne en tid på året da Innsamlingskontrollen registrerer en økning i antall klager. Dette gjelder også i år. Vi oppfordrer alle som mottar fakturaer til å sjekke organisasjonens navn opp mot vår OBS-liste og motsi seg kravene, forteller Per Kristian Haugen som er leder i Innsamlingskontrollen.

– Trakassering

Svigermora til Jan Ivar har mottatt mange brev i flere år. Det er både purringer og inkassovarsler. Jan Ivar Lien har sendt over de siste fakturaene til Nettavisen. De viser organisasjoner som hevder at pengene skal gå til «de mest trengende barna i verden».

– Vi var på ferie og da kom hun bort med disse tre fakturaene, og jeg så umiddelbart at dette var svindel. Det gjør meg frustrert og forbanna, forklarer han.

Han mener det er spesielt kynisk at de går etter eldre folk som ikke engang har PC eller bruker internett.

– Når du er over åtti år og får en purring eller inkassovarsel så blir de bekymret og tenker å bare betale, men så er det i realiteten bare svindel.

De fleste organisasjonene som driver med dette, organiseres via et selgerselskap som både tar kontakt med personene og sender dem fakturaer.

– Ingen seriøse selskap vil ta slike oppdrag, mener han.

– Har hun betalt mye til slike organisasjoner?

– Nei, heldigvis ikke. Etter den første runden med regningene, kopierte jeg ut hva Innsamlingskontrollen skrev om organisasjonene og viste henne det.

Det er spesielt den endeløse telefonkontakten som gjør Jan Ivar forbanna på vegne av svigermor.

– De ringer henne og hevder hun sier ja til å kjøpe noe, også sender de faktura. Men hun har ikke sagt ja til noe. De har heller ingen dokumentasjon på det. Hun tar ikke lengre telefonen fra numre som hun ikke kjenner, forklarer Lien.

– Kyniske

Han mener det er trakassering å ringe til stadighet og etterlyse betalinger for noe hun ikke trenger å betale.

– De er så kyniske. De går inn og henter postadresser og telefonnumre til eldre folk, og de blir regelrett trakassert, sier 57-åringen.

– Hva synes du skal gjøres?

– Vi må bare rapportere og håpe at folk ser det, så folk kan spare seg for denne svindelen. Vi har jo sett på programmet «Svindeljegerne» der folk betaler i dyre dommer til det de trodde var innsamlingsaksjoner. Dette gjør meg forbanna. Det er råtne folk som driver med slike useriøse innsamlingsaksjoner, sier han.

Nettavisen har vært i kontakt med alle organisasjonene Lien har oversendt fakturaer fra. Ingen av dem har ønsket å besvare våre henvendelser.