«På siden har vi over 25.000 single ukrainske kvinner som er interessert i å chatte og date i dag med folk fra Norge», står det i en e-post som har blitt sendt til norske innbokser.

Svindlerne skriver at mange ukrainske kvinner må flytte fra Ukraina som følge av krigen, og at mange har kommet til Norge. Her ønsker de å date nordmenn, er budskapet.

Kvinnene avbildet i e-postene har blondt hår og er iført undertøy.

Misbruker bilder av undertøysmodell

Dagbladet har sporet opp en av damene som er synlig på bildene, og funnet ut at kvinnen avbildet er nederlandske Lara Giesing. Giesing jobber som modell og er ambassadør for undertøyskjeden Hunkemöller.

Dette bildet blir brukt i svindelannonsen:

– Det er forferdelig å høre at Laras bilder er brukt til dette, sier PR-sjef i Hunkemöller Janine Hurink til Dagbladet.

Hurink understreker at undertøysbutikken ikke har noe med dette å gjøre, og heller ikke har kontroll over bilder som hentes fra sosiale medier.

Holder til i Hongkong og skatteparadis

Lenken i e-postene tar deg til en generisk datingside. I kundeanmeldelsene skriver tidligere brukere av datingsiden at den svindler folk med lokketilbud og skyhøye priser.

– Jeg har brukt flere tusen dollar, men er ikke noe nærmere i å faktisk møte ei dame. Noen damer sier de bor ikke langt ifra meg, men når jeg så vil møte dem, så er det en eller annen «ulykke» som gjør at de ikke kan komme, står det i en kundeanmeldelse fra en amerikaner, ifølge avisen.

Dagbladet har undersøkt hvem som står bak e-postene og siden. Journalistene har funnet ut at e-postene kan spores tilbake til «Qpid-nettverket», en merkevare som eies av selskapet AML. Selskapet holder til i Hongkong, men en av aktørene i styret, ESH Corporation, holder til på Marshalløyene – et skatteparadis.

Der står selskapet oppført med milliardinntekt, og en skattesats på 0 prosent.

Dagbladet har forsøkt å få tak i selskapene for en kommentar uten hell.

Slo tidlig alarm

På starten av krigen varslet flere interesseorganisasjoner om at ukrainske kvinner som hadde flyktet fra hjemlandet ville stå i en sårbar situasjon.

Kommunen Kvinesdal tok imot 90 flyktninger i starten av krigen, og måtte iverksette strenge tiltak og få bistand av politiet for å skjerme kvinnene fra nordmenn.

– Det kommer mannfolk helt fra Østlandet som vil ha kontakt med damene her. De ønsker rett og slett å utnytte sårbare, traumatiserte mennesker. Det er skremmende, sa mottaksleder Liv Ellen Omdal til avisen Fædrelandsvennen i slutten av mars.