Svindel i oppsving

Du kan være sikker på at du en eller annen gang støter borti et fantastisk tilbud per e-post. Les mer om hvordan du skal unngå å bli svindlet.

For knapt fem år siden sendte to 23 år gamle gutter ut 50 millioner e-poster til heldige nettbrukere rundt omkring i USA. Mottakerne fikk beskjed om et lukurativt hjemmearbeid mot en avgift på 300 kroner. Hele 12.000 mennesker lot seg lure, og de to 23-åringene håvet inn rundt 3,5 millioner kroner på svindelen. Guttene ble dømt til to års fengsel for svindelen i 2001.

Prolarin-saken
«TV 2 hjelper deg» har mottatt hundrevis av henvendelser fra folk som har mottatt e-post fra selskapet Prolarin. Den hyggelige meldingen gikk ut på at de hadde vunnet 2. premien i et lotteri. Mot en fraktkostnad på 243 kroner skulle de få levert gevinsten – en Sony DVD-R. Tilsynelatende en DVD-spiller, men et våkent blikk avslører at det i realiteten er snakk om en tom DVD-plate.

For en litt større sum kunne du få slankepiller i vidunderklassen med på kjøpet. Et titalls har falt for fristelsen og bestilt premien sin. Til ingen nytte.

- Det går jo ikke an å gå ned syv kilo på én uke. Og det er veldig sjelden du vinner en DVD-spiller uten å gjøre noe annet enn å bestille et par sukkerpiller, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon.

Advarer mot fagre løfter

Forbrukerombudet advarer mot sider som reklamerer for vidundermidler, og mener at problemet med svindelpost er stigende.

- Det er veldig lett å lage en hjemmeside som ser veldig tilforlatelig og grei ut, men som i virkeligheten er bare bløff, sier Thon. Han har følgende råd når det gjelder e-poster og reklame med fagre løfter:

- Det beste rådet er å ligge unna. Hvis noe er for godt til å være sant, så er det gjerne for godt til å være sant.

Fire gode råd:

1) Svar aldri på henvendelser der det påstås at du har vunnet noe i et eller annet lotteri som du ikke husker å ha deltatt i.

2) Ikke svar på henvendelser som gir deg lukrative fordeler ”bare” ved å være behjelpelig med å gi fra deg bankkontonummeret ditt eller tilsvarende.

3) Vær skeptisk mot vidundermidler. Sjekk Mattilsynet eller Forbrukerombudet sine sider for å få en vurdering av midlene. Gjør et søk i Google.

4) Vær kritisk dersom du får melding om at du har vunnet en reise. Skulle du være interessert, sørg for å skaffe god informasjon om tilbyderen.

Fraudwatch finner du en oversikt over kjente lotterisvindler. Det samme finner du på Rip Off Report

Les mer om Prolarin-saken her.
Og her finner du gode råd for hva du skal gjøre hvis du er blitt lurt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.