Gå til sidens hovedinnhold

Svindelsikker pengeoverføring i fremtiden

Denne uken ble den første pengeoverføring med fremtidens system for datakoding gjennomført i Østerrike. Det nye kodesystemet skal være svindelsikkert og umulig å knekke.

Systemet bygger på fotoner, som er ørsmå lyspartikler. En laserstråle skaper par av slike fotoner, og den ene av disse to sendes til mottakeren av overføringen mens den andre beholdes hos avsenderen.

Hvis en svindler forsøker å endre på ett av fotonene, vil det umiddelbart påvirke den andre og bli oppdaget når datasystemet sammenligner de to. Det spiller ingen rolle hvor langt de to fotonene befinner seg fra hverandre, forklarer kvantefysikere.

Om teorien kan være vanskelig å forstå, vil folk flest etter hvert bli kjent med hvordan systemet virker i praksis. Bankfolk mener at sikring av banktransaksjoner ved hjelp av fotoner vil utvikle seg til en milliardindustri.

Fysikerlegenden Albert Einstein (1879-1955) var blant de første som la fram teorier om de sammenfiltrede partiklene og det han kalte deres "spøkelsesaktige opptreden". For Einstein medga at fotonenes oppførsel for folk flest kan virke helt ulogisk.

(NTB)

Reklame

Halv pris på bestselgere hos Oakley